farma Eli Lilly heeft tijdens het eerste kwartaal beter gedaan dan verwacht. De koers steeg tot 2,3%.

De Amerikaanse farmagroep Eli Lilly heeft tijdens het eerste kwartaal haar nettowinst met 39procent zien terugvallen tot 509miljoen dollar, vergeleken met de eerste drie maanden van 2006. Analisten hadden echter een nog grotere daling verwacht.

Het resulteerde in een flinke koerswinst voor Eli Lilly. Het aandeel haalde intraday 58,19dollar. Een koerswinst van 2,3procent.

De daling was minder groot dan verwacht doordat de geneesmiddelenverkoop van het Amerikaanse farmaconcern een deel van de overnamekosten die het had gemaakt voor de aankoop van het biotechbedrijf Icos compenseerde.

Vooral de omzet van de psychiatrische geneesmiddelen nam fors toe. De verkoop van de schizofreniebestrijder Zyprexa steeg met 10procent, en die van het antidepressivum Cymbalta zelfs met 89procent.

Het krikte de omzet van heel Eli Lilly met 14procent op tot ruim 4,2miljard dollar. Ook dat was meer dan analisten in doorsnee hadden verwacht.

Het leverde ook een hoger dan verwachte operationele winst op. Exclusief de overnamekosten van Icos kwam de winst uit op 84dollarcent per aandeel. Analisten hadden 79cent vooropgezet.

Gesterkt door hogere omzetten voor deze geneesmiddelen, besloot Eli Lilly gisteren ook om de winstverwachting naar boven te herzien. Het gaat voortaan uit van een winst van 3,3 tot 3,4dollar per aandeel. Tot nog toe was een winst tussen 3,25 en 3,35dollar per aandeel vooropgesteld.

Het geloof in een hogere winst is ook te danken aan het feit dat de Amerikaanse farmagroep dit jaar niet hoeft te vrezen dat de verkoop van een van zijn succesproducten ondergraven wordt door goedkopere generieken.

Op basis van de verkoop van geneesmiddelen op voorschrift is Eli Lilly in de VS de op zes na grootste farmagroep. (pse)