Het Brusselse parket onderzoekt of er fraude is gepleegd door de directie van geldtransporteur Brink's.

De Brusselse procureur Fabrice Mourlon Beernaert heeft het parket opgedragen een strafrechtelijk onderzoek te voeren naar ‘misbruik van vennootschapsgoederen' door het geldtransportbedrijf Brink's. Volgens Mourlon Beernaert is de faillissementsaanvraag die Brink's vorige week heeft ingediend bij de Brusselse handelsrechtbank ‘ongegrond' en ‘frauduleus'. Het strafonderzoek moet de fraudemechanismen blootleggen.

Allicht gaat het vooral over de recente verkoop van de rendabele afdeling diamantenvervoer aan het zusterbedrijf Brink's Diamond & Jewelry Services. Brink's Belgium kreeg hiervoor 3,2 miljoen euro betaald, maar dat geld werd meteen doorgestort naar Brink's International Holding, in Zwitserland.

Intussen zijn Alain Zenner en Gérard Delvaux, die maandag door de handelsrechtbank van Brussel werden aangesteld tot tijdelijke bewindvoeders bij Brink's, aan hun werkzaamheden begonnen. Delvaux trok naar de vestiging van Strépy, voor een ontmoeting met de lokale werknemers. Het Brink's-filiaal in Strépy zou volgens de bedrijfsdirectie gesloten moeten worden.

Alain Zenner nam gisteren op de hoofdzetel in Strombeek-Bever voor de eerste keer de boekhouding van het bedrijf door. Volgens de socialistische bediendebond BBTK hebben de twee bewindvoerders laten weten dat de analyse van de boeken ‘ongeveer 35 uur' in beslag zal nemen. ‘Eind deze week zou een eerste stand van zaken opgemaakt kunnen worden.' De handelsrechtbank van Brussel zal daarom allicht pas volgende week uitspraak doen over de aanvraag tot faillissement.

De directie van Brink's liet gisteren via een persbericht weten niet van plan te zijn een doorstart van het bedrijf te organiseren via zusterbedrijf Brink's Global Services, dat onder meer het transport van diamant verzorgt. ‘Het is niet de intentie van Brink's om de binnenlandse activiteit in België voort te zetten onder de vlag van Brink's Globale Services', luidt het. Het bedrijf verzekert zijn klanten ook dat de dienstverlening bij dit filiaal normaal wordt voortgezet.