Zonneenergiebedrijf schrapt grote investering
Photo News Foto: © C40
Een eerste grote investering in zonne-energie in Vlaanderen is gesneuveld. Zeventig nieuwe banen verdampen. De Vlaamse regering wordt met de vinger gewezen.

Izen, een van de grootste installateurs van ons land, heeft gisteren aangekondigd de bouw van een logistiek centrum in Turnhout in de koelkast te stoppen. Het centrum, gepland voor 2012, ging in drie jaar tijd zeventig banen extra opleveren. Bij het Kempense Izen zijn op dit ogenblik 112 werknemers aan de slag.

Ceo Gie Verbunt zegt dat het schrappen van de investering direct voortvloeit uit de beslissing van de Vlaamse regering om vanaf april volgend jaar de productiesubsidies voor zonne-energie gevoelig te verminderen.

Investeren in een logistiek centrum heeft geen enkele zin meer, stelt Verbunt. Hij is ervan overtuigd dat als gevolg van de beslissing van de Vlaamse regering de investeringen in zonne-energie door bedrijven en zelfs door particulieren tegen eind volgend jaar volledig zullen stilvallen.

Verbunt wijst erop dat hij de bankgaranties voor de bouw van de nieuwe vestiging, die in een eerste fase een investering van 10,2 miljoen euro inhield, al op zak had. Verder was er ook een aankoopoptie op een industrieterrein van drie hectare in Turnhout.

De nieuwe vestiging van Izen moest de uitvalsbasis worden voor de negen installatieploegen maar zou ook een magazijn voor de eigen activiteiten, kantoren en een groothandel omvatten.

De topman van Izen werd zeer snel geconfronteerd met de impact van de beslissing van de Vlaamse regering. Vrijdag al kreeg hij een grote klant aan de lijn met de melding dat alle plannen voor grote installaties voor zonne-energie in Vlaanderen geschrapt worden. De beslissing van de Vlaamse regering om de subsidies te verlagen was toen amper enkele uren oud.

Gie Verbunt wijst er bovendien op dat de investeringen in zonne-energie in Vlaanderen sinds begin dit jaar al serieus zijn teruggevallen, vergeleken met vorig jaar. De krimp had alles te maken met een vorige beslissing van de Vlaamse regering om de subsidiëring van zonne-energie te verminderen.

'Daarmee konden we nog leven omdat er in 2009 echt sprake was van massale investeringen in zonne-energie. Zo'n oververhitting is ook geen goede zaak', stelt hij. Izen kan erover meespreken. De omzet van het bedrijf steeg van 13,1 miljoen in 2007 naar 48 miljoen euro vorig jaar. In 2009 was zonne-energie goed voor 80 procent van de omzet.

Gie Verbunt voorspelt dat de nieuwe subsidieregeling voor zonne-energie het voorbestaan van vele kleine en middelgrote installatiebedrijven die enkel in Vlaanderen actief zijn, in gevaar brengt. Izen zelf zal het volgens hem wel overleven. Zijn bedrijf moet dan wel zo snel mogelijk internationaliseren, erkent de ceo.