Het aandeel van zinkverwerker Nyrstar heeft gisteren een klap gekregen van 12,86%. Het zakte tot 10,03 euro. Aanleiding is een aangekondigde kapitaalverhoging die moet dienen voor overnames.

Nyrstar heeft een bod van 296 miljoen euro uitgebracht op Farallon Mining, zo meldde het maandagavond laat. Het in Canada beursgenoteerde Farallon baat Campo Morado uit, een zinkrijke mijn in Mexico.

Tegelijk kondigde Nyrstar aan dat het 500 miljoen euro wil ophalen via een kapitaalverhoging met voorkeurrecht voor de bestaande aandeelhouders. Daarvoor roept het zijn aandeelhouders samen op 14 december.

Analist Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities wijt de forse koersdaling volledig aan de aangekondigde kapitaalronde, die ook nog minstens een maand op zich zal laten wachten.

De overname van Farallon Mining kadert volledig in een ambitieuze strategie om zelfvoorzienend te worden in zinkerts. Nyrstar raffineert dat vervolgens tot zuiver zink.

Analist Vanderhaeghen noemt de overname 'een heel positieve deal'. Campo Morado is een jonge mijn die volgens Nyrstar bij het bereiken van de volledige productiecapaciteit een ton zink tegen 500 dollar zal opleveren. Dat is de helft van de kosten van de andere mijnbouwactiviteiten van Nyrstar. Dat komt vooral omdat Campo Morado ook veel koper, lood, goud en zilver zal opleveren.

'Tegen zowat vier keer de bedrijfskasstroom lijkt de overnameprijs aantrekkelijk', vindt Vanderhaeghen. Nyrstar betaalt een premie van 23% op de slotkoers van Farallon en 19% van de aandeelhouders ging al akkoord.

Nyrstar zegt dat de kapitaalverhoging niet dient om de gisteren aangekondigde overname te financieren. Met andere woorden: topman Junck lijkt van plan ook in de toekomst strak door te gaan met overnames. Wouter Vanderhaeghen berekende dat Nyrstar, inclusief de jongste overname en de winsten van dit en volgend jaar, eind 2011 een nettoschuld zou hebben van 460 miljoen euro. Met een kapitaalverhoging van 500 miljoen euro krijgt het weer veel financiële ruimte.

Inclusief de zinkertsen van de jongste overname zou Nyrstar al in 31% van zijn behoeften voorzien: daar moet nog eens 29% bijkomen om volledig zelfvoorzienend te worden. Vijftig procent van zijn zinkerts haalt Nyrstar immers al uit een overeenkomst met zijn vroegere partner Zinifex.

Begin 2009 veranderde Nyrstar van strategie. Sindsdien wil het zelfvoorzienend zijn met zinkerts en werd het ook een mijnbouwbedrijf.