Vooral de renteverhoging in Zuid-Korea zette gisteren een wereldwijde verkoopgolf in gang. Het voedde de angst dat China gaat volgen en dat zo de groei zal afremmen.

Van onze medewerker

Vooral in China liepen de verliezen op. De CSI 300 index met 300 aandelen van de beurzen van Shangai en Shenzen zakte 4,4% (zie grafiek). Maar ook Europa kreeg zijn deel: de meeste nationale beursindices zakten een kleine 2%. Parijs was met verlies van 2,6% een negatieve uitschieter. De Bel20 bleef met een verlies van 1,75% in de middenmoot.

Natuurlijk was er in Europa ook de blijvende onrust over de financiële situatie in Ierland en de onzekerheid of Europa zal bijspringen. Ierland wil geen hulp en zegt dat het nog tot een eind in 2011 geen financiering nodig heeft. De rente op tien jaar sprong er gisteren 20 basispunten hoger tot 8%, maar dat zou dus voorlopig geen invloed hebben op de financieringskosten van het land.

De Europese beurzen zakten gisteren sowieso omdat ze ook nog moesten reageren op het zwakke einde van Wall Street de dag voordien. Zolang de Europese beurzen open waren, klommen de Amerikaanse beurzen fluks hoger door allerhande overnamenieuws. Maar toen de Europese handelaars naar huis waren, begonnen de Amerikaanse beleggers te verkopen. Onder meer door een negatieve indicator over de bedrijfsactiviteiten rond New York.

Maar een algemene correctie hoeft ook niet te verbazen omdat de beurzen enkele zeer sterke maanden achter de rug hebben en in vele gevallen zelfs het hoogste niveau van het jaar bereikten.

Vooral aandelen die het recent goed gedaan hebben, krijgen er dan van langs. En zeker als ze dan een kapitaaloperatie aankondigen zoals Nyrstar (-12,86%). RealDolmen (-5,5%) was dan weer fors gestegen nadat KBC Securities het aandeel in zijn lijstje favoriete small caps had opgenomen. Beleggers in Sipef (-4,5%) en D'Ieteren (-4,25%) haalden snel de winst binnen na een indrukkende klim en nieuwe recordkoersen.

Maar niet alleen aandelen zakten. Ook de grondstoffenprijzen tuimelden lager. Van olie over graan tot goud: de prijzen gingen scherp lager. Goud verloor nog eens 2,3% tot 1.337 dollar. Dat is al 100 dollar minder dan de absolute recordkoers van een paar weken geleden. De olieprijs zakte bijna 3% tot 82 dollar per vat.

Het enige wat gisteren hoger ging waren de Amerikaanse obligaties. Ook dat was een omkering van de voorbije weken toen de obligatiekoersen een deel van hun pluimen verloren (en de rente dus hoger klom). De beursdag van gisteren was op alle gebied het spiegelbeeld van de voorbije weken en maanden.