Nederland heeft een harde boedelscheiding doorgedrukt tussen Fortis Nederland en Fortis België. Luxemburg rukt op naar 52% in de Luxemburgse bank.

Van onze redacteurOp een korte persconferentie zei premier Yves Leterme, geflankeerd door minister van Financiën Didier Reynders, gisteren dat Fortis al zijn Nederlandse activiteiten verkoopt aan de Nederlandse overheid voor 16,8 miljard euro. Leterme zei dat er meer maatregelen zouden volgen.

De verkoop van de Nederlandse activiteiten komt neer op het doorknippen van de navelstreng van Fortis, die in 1990 ontstond toen de verzekeraar AG en de Nederlandse verzekeraar Amev de binationale Fortis-groep oprichtten. Naast Amev en overige verzekeringsactiviteiten (ASR) koopt de Nederlandse staat ook ABN Amro terug en Fortis Bank Nederland. In die entiteiten werken 45.000 mensen.

In het Belgische kamp viel te horen dat de Nederlanders de Belgen brutaal in de hoek hadden geduwd. Volgens de Nederlandse minster van Financiën Wouter Bos haalden Nederlandse klanten vanaf dinsdag grote bedragen weg bij Fortis Nederland, waardoor de vorig weekend toegezegde 4 miljard euro verdampte. De Nederlanders zetten vervolgens hoger in en eisten een volledige boedelscheiding tegen een prijs die lager ligt dan de impliciete waardering van afgelopen weekend.

Filip Dierckx, de ceo van Fortis, zei gisteravond dat Fortis 45.000 mensen overhoudt en dat de middelen de overblijvende activiteiten versterken. Ook de Luxemburgers wilden en kregen een grotere vinger in de pap, maar stelden zich verder 'cordiaal' op. Premier Leterme zei gisteren dat de operatie het logische gevolg was van het reddingsplan van afgelopen weekend, dat voorzag in de verkoop van ABN Amro.

In Nederland werd een heel ander beeld opgehangen. Daar heette het dat Fortis nog altijd liquiditeitsproblemen had en dat de Belgische bank ook met besmette activa kampte. Het doorknippen van de banden moest beletten dat ook het Nederlands deel besmet zou raken, luidde het. Het is duidelijk dat Nederland revanche neemt na de brutale overval van Fortis, Santander en RBS op de Nederlandse banktrots ABN Amro vorig jaar.

Van het noodplan van vorig weekend blijft enkel de 4,7 miljard kapitaalinjectie van de Belgische staat over, goed voor een belang van 49,93% in Fortis Bank. Daarboven komt nu 16,8 miljard in het laatje door de verkoop van de Nederlandse activiteiten.

Fortis beperkte zich gisteren tot een korte mededeling en gaf geen cijfers over de financiële gezondheid van de groep. Na de Nederlandse uitspraken doet de bank dat misschien beter wel. Fortis plooit zich nu terug op de sterke Belgische thuismarkt, bezit nog een bank in Turkije en heeft wereldwijde activiteiten inzake asset management.