Het Amerikaanse olieprijsrecord is verpulverd. Er wordt gespeculeerd op een tekort.

ENERGIE

De Amerikaanse olieprijs heeft gisteravond met 78,21 dollar per vat zijn hoogste slotnotering uit de geschiedenis bereikt.

De prijs voor een vat ruwe olie steeg fors omdat er in de VS zwaar gespeculeerd wordt op een olietekort. De vrees is dat de raffinaderijen, die hun productie al fors hebben verhoogd, niet in staat zullen zijn om aan de vraag naar olieproducten te voldoen.

Amerikaanse oliehandelaren gaan er bovendien van uit dat morgen uit het wekelijkse overheidsrapport over de olievoorraden zal blijken dat de stocks voor de vierde week op rij zijn gedaald. Gisteren bleek uit een rapport van de Amerikaanse Commissie die toeziet op future-handel dat hefboomfondsen en speculanten nog nooit zoveel hebben ingezet op een hogere olieprijs.

De prijs voor een vat ruwe olie steeg na de middag pijlsnel. Er kwam meer van 1,3 dollar bij. Gedurende de handelsuren werd zelfs 78,28 dollar gehaald. Het vorige record werd overigens verpulverd. Half juli 2006 werd 77,03 dollar betaald. Dat was een reactie op de gevechten in Libanon tussen Israël en de Hezbollah. De vrees was dat het geweld zou overslaan op heel het Midden-Oosten.

De huidige prijshausse heeft weinig of niets te maken met politieke spanningen maar alles met de aanhoudende sterke vraag naar olie wereldwijd.

De verwachting is dat in 2008 het verbruik van olie met 1,8 procent zal toenemen. In China gaat men zelfs uit van 5,6 procent maar er wordt niet uitgesloten dat het door de Olympische Spelen die volgend jaar in Peking plaatsvinden, nog meer kan zijn.