Het blad van Test Aankoop over beleggingsfondsen merkt op dat 2010 beter was voor Belgische aandelen dan uit de magere prestatie van de Bel20 is af te leiden. De 2,7% koerswinst moet nog aangevuld worden door het nettodividend van 2,4%. Maar vooral de slechte prestatie van de financiële aandelen hield de Bel20 aan de grond. De brede Belgische beurs ging 10,3% hoger. Daarom slaagden zowat alle beleggingsfondsen in Belgische aandelen erin om de Bel20 te kloppen.

Fondsen en sicavs onthoudt vooral de goede prestatie van twee fondsen die ons land al een tijd rijk is.

Hermes Belgian Growth (+ 24,8% Bank Delen) belegt weinig in financiële aandelen en dat was ook in 2010 een zegen. Topaandeel was Bekaert (+148%) en ook het plantageaandeel Sipef (+108%) scoorde hoog.

De return van KBC Equity Flanders ( +24,5%, KBC) is eigenlijk nog straffer want dat rendement werd behaald met een flinke dosis financiële aandelen in portefeuille. Barco (+69%) en Melexis (+102%) compenseerden voor de zwakke bijdrage van KBC (-16%) en KBC Ancora (-20%).

Het advies : 'De Belgische beurs is duur, maar verdient op risicogewogen basis toch nog een plaats in de portefeuilles van langetermijnbeleggers. Kies voor Hermes Belgian Growth (Bank Delen)', zegt Fondsen en sicavs.

Beurssucces

Beurssucces verwacht dat Nyrstar (11,84 euro) snel zal starten met de kapitaalverhoging want de koers staat in de buurt van het hoogste punt van het jaar. De beleggingsbrief van Paul D'Hoore adviseert aan mensen die Nyrstar nog niet portefeuille hebben om nog geen aandelen te kopen en later, als de operatie van start is gegaan, ook geen inschrijvingsrechten te kopen. Na de kapitaalverhoging zal het aandeel wellicht zakken, 'dus wacht je beter tot dan om Nyrstar (bij) te kopen', denkt D'Hoore.

Inside Beleggen

De kwartaalresultaten van Apple (342 dollar) verpulverden de verwachtingen waardoor de heisa rond de gezondheidsproblemen van Steve Jobs verstomde. De omzet klom 70,5 %, tot 26,7 miljard. Opmerkelijk is dat 62 % van de omzet buiten de VS gerealiseerd werd.

Bij alle grote productlijnen lag het verkoopcijfer boven de verwachtingen. De iPhone 4 staat intussen in voor 17 % van de groepsomzet. Niemand twijfelt eraan dat de BlackBerry dit jaar de duimen zal moeten leggen voor de iPhone. Dat komt omdat de iPhone in de Verenigde Staten vanaf 10 februari door Verizon Wireless verdeeld zal worden. Het potentiële klantenbestand zal dus vanaf dit jaar fors uitbreiden. Van de iPad gingen 7,33 miljoen stuks over de toonbank. Dat hadden er veel meer kunnen zijn, maar de productiecapaciteit is momenteel onvoldoende om de vraag te kunnen volgen. Ook de verkoop van Mac-computers verliep vlot (+23%). De helft van de Macs werd door nieuwe klanten gekocht.

Apple zit op een berg cash van 59,7 miljard dollar.

De grootste uitdaging voor Apple is niet het vervangen van Steve Jobs, maar aan de vraag te kunnen voldoen. Alleen een tekort aan componenten bij de toeleveranciers of een te lage productiecapaciteit kan de Apple-machine op korte termijn doen stokken. Rekening houdend met de cashpositie, is Apple met een verwachte k/w van minder dan 14 niet eens zo duur. Toch zou Inside Beleggen een correctie afwachten alvorens in te stappen. Wie het aandeel in portefeuille heeft, mag het wel houden.