Dexia en KPMG kruisen degens in proces L&H
Lernout zal zich wellicht deze maand al moeten verdedigen, liet de rechtbank weten.edm
Foto: © Eric de Mildt
Het hof van beroep wil een hoog tempo aanhouden in het proces L&H. Dexia en KPMG kruisten gisteren de degens, Dexia werd opnieuw gedagvaard en het OM opende het 'vuur'.

justitie

Het was gisteren een intensieve dag in het proces L&H dat voor het eerst hernam na het tussenarrest van juni. Er daagden opnieuw een paar honderd gedupeerden op. Een advocaat schat dat ondertussen al zo'n 2.500 voormalige aandeelhouders zich burgerlijke partij hebben gesteld met het oog op het bekomen van schadevergoeding.

Er werd 's ochtends ook al effectief gepleit tussen KPMG, de vroeger commissaris-revisor van L&H en voormalig thuisbankier Dexia. Dexia wil KPMG-bestanden inzien die door onderzoeksrechter Vulsteke in 2001 werden in beslag genomen bij een huiszoeking bij KPMG.

Achter de schermutseling tussen KPMG en Dexia bleek een onwaarschijnlijk verhaal van technologische problemen bij het gerecht schuil te gaan. Vulsteke had volgens KPMG-advocaat Jozef Lievens op 27 juni 2001 'ICT-gewijs' zowat alles in beslag genomen bij KPMG wat in beslag te nemen viel, waaronder ook klantengegevens van de 6.500 klanten van KPMG België en de vertrouwelijke (elektronische) briefwisseling tussen de advocaten van KPMG en hun cliënt.

'We hebben Vulsteke de volgende dag op het dubbel beroepsgeheim gewezen dat speelde: dat van de advocaat en dat van de commissaris-revisor', zei Lievens. KPMG wilde alle stukken die onder het beroepsgeheim vielen terug. Vulsteke stelde een procedure voor in drie stappen, waarbij de bestanden aan deskundigen zouden overgedragen worden, er een 'positieve selectie' (zuivering) zou gemaakt worden en er ten slotte een controle van de betrokken bestanden zou gebeuren.

Door technologische problemen bij justitie raakte het probleem niet opgelost ondanks herhaaldelijk aandringen van KPMG. De vraag van Dexia om inzage in de 'KPMG-files' maakt dat KPMG nu nog dringender de zuivering van de stukken vraagt, de teruggave van de stukken die onder beroepsgeheim vallen en het hof vraagt om de vraag van Dexia te verwerpen.

Dexia deed gisteren alsof haar neus bloedde. 'Ik weet helemaal niet of de overtuigingsstukken die wij willen zien, onder het beroepsgeheim vallen. Onze vraag is om enkele overtuigingsstukken te zien, meer niet', zei Rieder in een eerste repliek. Maandag mag hij ten gronde reageren.

Dexia werd gisteren ook rechtstreeks gedagvaard door Spaarverlies. Deze organisatie die belangen van gedupeerden behartigt, wil dat de aansprakelijkheid van Dexia uitgebreid wordt. Dexia is als vennootschap pas sinds juni 1999 strafrechtelijk aansprakelijk maar Spaarverlies wil dat de bank burgerlijk aansprakelijk wordt gesteld voor de dagen van medewerker Geert Dauwe, de enige ex-bankier die terechtstaat. Het hof wil deze zaak slechts laten voorkomen als ergens vanaf volgende week de burgerlijke partijen het woord nemen. Dat gaf aanleiding tot een vrij bitsig debat. 'We moeten toch weten in welke hoedanigheid we hier zijn: enkel voor de aantijgingen tegen de vennootschap of ook die tegen Geert Dauwe', zei een advocaat. Voorzitter Pieters hield voet bij stuk. Dexia moet wachten tot de burgerlijke partijen het woord krijgen. Voorlopig zijn drie volle zitdagen (maandag, dinsdag en donderdag) per week uitgetrokken. Het hof wil er het tempo in houden. Lievens (KPMG) zei nog dat KPMG de kans moest krijgen om alle dossiers van de gedupeerden te lezen. 'Terwijl ik hier ben, kan ik dat niet. Daar zijn maanden voor nodig'. Die tijd is er niet, liet de rechtbank weten en ze zei het probleem later te zullen bekijken. (pdd) www.standaard.biz/l&h