Picanol blijkt de periode Jan Coene van zich afgeschud te hebben.

industrie

Picanol profiteerde van de vraag naar nieuwe weefmachines, onder meer vanuit China. Vooral luchtweefmachines waren in trek, een segment waar de Japanse concurrentie sterk in staat. De prijs- en margedruk bleef dan ook hoog. Picanol stelde dit jaar ook zijn nieuwe grijperweefmachine OptiMax voor.

In volume werden 5% meer machines verkocht, wat in omzet een stijging van 4% tot 222,48 miljoen euro betekende. Operationele verbeteringen en kostenbesparingen duwden de recurrente bedrijfswinst of rebit 56% hoger, tot 10,51 miljoen euro. De nettowinst steeg van 4 naar 5,94miljoen.

De dochters Proferro (gieterij) en PsiControl (mechatronica) verhoogden hun omzet. Samen haalden ze 1,6miljoen euro recurrente bedrijfswinst. PsiControl maakt machineonderdelen voor weefgetouwen van Picanol, maar ook voor concurrenten en voor andere sectoren.

Ondanks de sterke cijfers blijft Picanol voorzichtig in zijn vooruitzichten voor het volledige boekjaar. De Ieperse groep blijft bij haar verwachting om een omzet te realiseren in lijn met de 410,26 miljoen euro van vorig boekjaar. Picanol is op zijn hoede voor de mogelijke verhoging van invoertaksen in China 'De afgelopen twee jaar hebben we de investeringen gericht op operationele fitheid. Nu kijken we opnieuw naar kansen om uit te breiden, bijvoorbeeld op de Indiase markt', zegt ceo Chris Dewulf.

Bij de extra kosten valt een bedrag van 0,07miljoen euro op in verband met de exit van Christian Dumolin als aandeelhouder, terwijl de btw-vordering op Jan Coene (0,16miljoen euro) op de verlieslijst gezet werd. (pdd)