Beleggers Omega gaan voor bij Arseus
Omega Pharma focust op rendabele groei.photo news
Foto: © Joost De Bock
De aandeelhouders van Omega krijgen een voorrecht bij de beursgang van Arseus.

farma

Bij de beursgang van Arseus, onderdeel van Omega Pharma, komt er een prioritaire tranche voor de aandeelhouders van Omega Pharma. Marc Couckes Couckinvestnv zegt alvast dat het 'in belangrijke mate' -maar dus niet volledig- gebruik zal maken van dat voorrecht. De beursgang van Arseus blijft gepland voor de tweede jaarhelft, ondanks de wat onvoorspelbare aandelenmarkten. Het dossier is ingediend bij de CBFA.

Omega Pharma, dat eerder al zijn omzetcijfers bekendmaakte, publiceerde gisteren cijfers die de nadruk legden op de verbetering van de rentabiliteit van de groep. De bedrijfswinst steeg met 20% tot 76,6miljoen euro, bij een omzetstijging van 13% tot 567,8 miljoen.

De ebitda -het bedrijfsresultaat plus afschrijvingen en waardevermeerderingen- steeg met 19,6% tot 87,48 miljoen euro. De stijging had zelfs 26% kunnen zijn, als Omega Pharma niet voor 4,54miljoen euro herstructureringskosten te slikken had gekregen. Die hadden te maken met 2,8miljoen kosten in de consumentendivisie -onder meer in Ierland, waar Predictor wordt vervaardigd, en 1,7miljoen kosten bij Arseus.

Arseus, de business-to-businessdivisie van Omega, wordt nog altijd klaargestoomd voor de beurs. Dat betekent dat de verschillende overgenomen bedrijven verder gestroomlijnd worden met het oog op verbetering van de winstgevendheid.

Bij Arseus steeg de omzet met 10% en de ebitda met 5,4%. Zonder de bijsturingskosten zou de ebitda met 16% gestegen zijn, wat een idee geeft over de omvang van de kosten die Arseus slikt om het schip slagvaardig te maken. Bij Consumer Health steeg de ebitda met 23,4%, bij een 14% hogere omzet, en dat was vooral te danken aan de overname van het Oostenrijks-Russische Bittner Pharma.

Bittner Pharma (geboekt als Europa 'rest of the world') deed de omzet van die regio met de helft stijgen tot 71,4miljoen en de ebitda met 65% tot 21,1miljoen. De winstverbetering bij Omega is niet enkel het gevolg van overnames, maar het probleemkind Frankrijk slaagde in een verbetering van de ebitda-marge van 9,1% tot 11%. Omega wil voor de hele groep tegen 2011 een ebitda-marge halen van 20%. Die ligt nu op 17,2%. (pdd)www.standaard.biz/

omegapharma