Na een eerdere terugval in Amerika is nu ook het Duitse consumentenvertrouwen afgenomen.conjunctuur

frankfort (bloomberg, ds) De Duitse consumenten voelen zich voor de komende zes maanden minder zeker van hun baan, hun spaarvermogen en over de economische situatie in het algemeen. Zij vrezen dat de stijgende rente krediet duurder maakt en zo de consumptie en de bedrijfswinsten ondermijnt.

Het is de eerste keer in een halfjaar dat het Duitse consumentenvertrouwen afneemt. Dinsdagmiddag bleek ook al dat het ondernemersvertrouwen in Duitsland gedaald is naar het laagste peil in twee jaar. En enkele uren later kwam daar nog een daling van het Amerikaanse consumentenvertrouwen bovenop.

De tegenvallende indicatoren in de grootste economieën ter wereld hebben als gevolg dat steeds meer economen verwachten dat de Europese Centrale Bank haar rente volgende week donderdag niet zal verhogen en dat haar Amerikaanse tegenhanger twee weken later zelfs tot een rentedaling zou kunnen besluiten. Inflatie is plots geen punt meer.

Voorzitter Jean-Claude Trichet van de ECB zei begin deze week dat zijn vrijwel officiële aankondiging van een renteverhoging -met de term extreme vigilance- in juli van dit jaar in haar context moet worden gezien. Vóór volgende week donderdag een beslissing wordt genomen zal de nieuwe situatie grondig bekeken worden, voegde hij eraan toe.

De Franse president, Nicolas Sarkozy, besloot daar gisteren prompt uit dat de renteverhoging werd afgevoerd. Een wat gevaarlijke opmerking, want eerder is al gebleken dat de ECB heel erg op haar onafhankelijkheid staat en die ook wil bewijzen.

Directielid Gertrude Tumpel-Gugerell van de ECB zei gisteren op een congres dat het vertrouwen op de financiële markten snel zal terugkeren. Zij ziet ook geen aanwijzingen dat de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt overwaait naar Europa. (lc)