Speculeren over de 'gPhone'
afp
Foto: © NICHOLAS KAMM
De laatste tijd regent het geruchten over een Google-gsm. Google zelf zwijgt in alle talen.

Het gerucht is niet meer uit de blogosfeer weg te slaan. Diverse anonieme bronnen beweren dat Google met een eigen mobiele telefoon, een 'gPhone', zou komen, maar tot nu heeft niemand heeft de geruchten on the record bevestigd.

Toch zijn er heel wat indicaties dat Google de mobiele markt inderdaad wil bewerken, om zo extra inkomsten te halen uit de verkoop van gerichte advertenties. Aan The Wall Street Journal verklaarde Google-ceo Eric Schmidt dat 'reclame tweemaal zo lucratief is op gsm's omdat ze dan nog persoonlijker kan worden'. Als Google een eigen telefoon op de markt brengt, kan het de gebruikers dwingen om reclame te bekijken en om het eigen uitgebreide gamma mobiele diensten (Maps, Talk, Calendar, Mail, Docs...) te gebruiken. Bovendien past een mobiele telefoon ook in de kerntaak van Google: informatie leveren.

Dat Google 4,6miljard dollar veil heeft voor licenties op draadloze frequenties in de VS, doet het vermoeden rijzen dat het bedrijf binnen afzienbare tijd ook zelf telecomoperator wil worden. Ook in Europa waren er eerder al geruchten dat Google op de markt wil komen als virtuele telefoonoperator. En in maart meldde de Britse pers dat Google enkele Europese operatoren had gepolst over de lancering van een gPhone.

Het nieuwste gerucht over Googles telefoonplannen komt van de website CrunchGear. Een anonieme bron bij de Taiwanese fabrikant HTC verklaarde aan de site dat de gPhone(s) in het eerste kwartaal van 2008 op de markt zullen komen. Hij zou een gps-functie hebben en compatibel zijn met de e-maildienst Gmail en met Calendar. Ook Google Talk zou op de telefoon zitten, om te kunnen bellen via het internet.

Op het web gaat ook het gerucht dat de telefoon erg goedkoop zal zijn, omdat Google op die manier zo veel mogelijk mensen hoopt te bereiken. (svm)