John Stomber, ceo van Carlyle Capital Corporation, een beursgenoteerd aandelenfonds gebaseerd op hypotheken, heeft zich openlijk verontschuldigd voor wat hij omschreef als een 'lapse in communication'.

Op een ogenblik dat Carlyle Group tot twee keer toe in evenveel weken noodkrediet moest toestoppen om CCC drijvend te houden, moesten kleine en grote beleggers het doen met minimale informatie. Beleggers die vroegen wat er aan de hand was, kregen informatie van de website en persberichten voorgeschoteld.

Carlyle Capital Corporation (CCC) moest voor 900miljoen dollar aan activa verkopen als gevolg van schuldeisers die eisten dat bepaalde uitgeholde risico-ratio's opnieuw op niveau gebracht werden.

De verkoop van de leningen leverde een verlies op van 40miljoen dollar, waardoor beleggers hun hoop op een dividendbetaling moesten laten varen. Beleggers wilden weten hoe het nu met de portefeuille zat en eisten tevergeefs gedetailleerde informatie. CCC is een van de slachtoffers van de kredietcrisis in de Verenigde Staten. De gebrekkige communicatie illustreert dat hefboomfondsen en genoteerde durfkapitaalfondsen er moeite mee hebben om volledige inzage te geven in hun boeken.

Die problemen zijn scherp aan de oppervlakte gekomen als gevolg van de crisis met rommelhypotheken. Die werden verpakt als financiële beleggingsproducten met een iets hogere rente, waardoor tal van bedrijven en banken die op zoek waren naar extra rendement moesten vaststellen dat de waarde van hun belegging in korte tijd scherp terugviel.

John Stombers CCC heeft sinds zijn beursgang op 4juli beleggers nog niet echt vrolijk gemaakt. Van de 19euro die beleggers betaalden, blijft nog 14euro over. Sinds de beursgang is het enkel bergaf gegaan.

Carlyle Group is in België bekend als hoofdaandeelhouder van het beursgenoteerde Transics. Carlyle, een van de grootste durfkapitaalgroepen ter wereld, is niet de enige die in verlegenheid is gekomen door de rommelkredietcrisis. Goldman Sachs moest eerder deze maand toegeven dat het 2miljard dollar van zijn eigen geld in zijn hefboomfonds Gobal Equity Opportunities moest stoppen om het drijvend te houden. Goldman Sachs haalde nog eens 1miljard dollar op bij derden als noodinjectie voor zijn GEO-fonds. (pdd)