Jean-Paul Depraetere, de sterke man achter de interieurgroep Escodis, heeft gisteren de boeken neergelegd van de meubelstofwever De Poortere Frères. Vandaag wordt wellicht het faillissement uitgesproken van de specialist op vlak van fluwelen meubelstoffen. De beslissing van Depraetere, telg van de familie Depraetere Industries, is een grote verrassing.

Depraetere profileerde zich recentelijk als de hoop van de Vlaamse meubelstoffensector. Hij voegde op korte termijn drie bedrijven samen: Escofin, De Poortere Frères en Bekaert Decoration Textiles. Die laatste was van oudsher een zorgenkindje van de groep Bekaert Textiles (Gamma Holding).

De interieurstoffengroep Escofin werd door de samenvoeging van De Poortere Frères en Bekaert Decoration Textiles in tien weken tijd een groep die evolueerde van 20 miljoen naar 50 miljoen euro omzet. 'Door te praten zitten we nu in de Europese top voor meubelstoffen. Een positie die we de komende jaren moeten uitbouwen. We moeten een echte interieurspecialist worden', zei Depraetere over zijn gedurfde strategie.

Depraetere staat sinds 1987 aan het hoofd van het Ingooigemse Escolys, de specialist in platgeweven meubelstoffen (jacquard) waarmee zijn vader in 1960 van start ging. Met dat bedrijf boekte hij in 2006 een omzetgroei van 15 procent tot 20 miljoen euro.

Via de veloursspecialist De Poortere Frères, in omzet nagenoeg even groot als Escolys, en de producent van gordijnen en wandtextiel Bekaert Decoration Textiles, goed voor 9 miljoen euro omzet, gaf hij zijn groep een nieuwe dimensie en bracht hij de belangen onder in de financiële groep Escofin.

Depraetere zei begin dit jaar dat hij in 2007 een totale productie van 13 miljoen vierkante meter wou draaien waarmee hij tot de Europese top in interieurtextiel (exclusief tapijt) ging behoren.

Met De Poortere Frères loopt het alvast mis. Depraetere nam het bedrijf in december vorig jaar over van de twee broers Dryon, Luc Royaux en de familie De Poortere. Toen draaide het bedrijf, de grootste velourswever uit Europa, nog een productie van 400.000 meter per maand. In betere tijden was dat 1,2 miljoen meter, maar dat was recentelijk gezakt tot 200.000 meter. Een problematisch gegeven voor een volumespeler.

De arbeiders zijn gisteravond begonnen met het bezetten van de fabriek in Moeskroen. Ze zijn woedend omdat ze vinden dat verkeerde managementkeuzes recentelijk de ondergang hebben veroorzaakt. Luc Royaux, de vroegere manager, verliet kort na de verkoop aan Depraetere het bedrijf. De jongste maanden herpositioneerde Depraetere De Poortere Frères als groep waar ook in zeer kleine hoeveelheden kon gekocht worden. Dat zette ook de relatie met de groothandel onder druk. Depraetere had eerder gezegd dat hij De Poortere Frères opnieuw in een hoger marktsegment wou positioneren. (pdd)