Piet Van Roe is benoemd tot bestuurder bij Standaard Uitgeverij. Met Van Roe haalt het bedrijf een ervaren mediamanager aan boord. Op maandag 31 maart gaf de 68-jarige Van Roe nog het roer van Corelio over aan Luc Missorten. Van Roe was sinds juli 2007 interim-ceo van Corelio, de mediagroep die onder andere De Standaard, Het Nieuwsblad/De Gentenaar, Het Volk en Vers l'Avenir uitgeeft. Voordien was hij 35 jaar lang aan de slag bij de openbare omroep.

'Wij zijn ervan overtuigd dat de rijke ervaring van Piet Van Roe in het Vlaamse medialandschap en zijn expertise als merkenbouwer aanzienlijk zullen bijdragen tot de realisatie van onze doelstellingen', zegt Eric Willems, de gedelegeerd bestuurder van Standaard Uitgeverij.

Sinds 1994 maakt Standaard Uitgeverij samen met Manteau deel uit van de Nederlandse groep PCM Algemene Boeken.

Van Roe werd geboren op 2 mei 1939 in Antwerpen. Hij behaalde een diploma bestuurswetenschappen en pers- en communicatiewetenschappen aan de Gentse universiteit. Hij begon zijn carrière als radiojournalist bij de nieuwsdienst van de openbare omroep in 1964 en klom snel op binnen het bedrijf.

Zo werd hij directeur-generaal van de toenmalige BRT Radio, directeur van de toenmalige Wereldomroep en daarna algemeen directeur Televisie tot hij in 1999 door het Minidecreet gedwongen werd om met pensioen te gaan. Van Roe stond aan het roer van de VRT toen Radio Donna opgericht werd, voerde ook een verregaande netprofilering door en doopte TV2 om tot Canvas en Ketnet.

Op zijn 67ste werd hij even naar de Reyerslaan teruggeroepen om ad interim de functie van gedelegeerd bestuurder van de VRT op te nemen. De openbare omroep bevond zich toen in een crisis. Nadat Tony Mary aan de deur was gezet, moest hij de rust doen terugkeren.

Van Roe is de man die een doorgedreven marketingvisie bij de openbare omroep binnenbracht. Voor hem was de klant koning. 'Zijne Majesteit de Kijker' is daarom de logische titel van het boek dat hij over zijn ervaringen bij de VRT schreef.

Tussen 1973 en 1974 maakte Van Roe een korte zijsprong buiten de journalistiek toen hij adjunct-kabinetschef werd van Willy De Clercq (Open VLD), die toen als minister van Financiën aan de slag was. (adg )Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in