financiEn

Na een matig eerste kwartaal en een uitzonderlijk zwakke maand maart, heeft de Belgische markt voor woonkredieten zich duidelijk herpakt. In het tweede kwartaal van 2008 werden vijf procent meer hypothecaire kredieten verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.

De totale omloop in woonkredieten bedraagt nu 130 miljard euro, aldus de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK). Het gros van die kredieten heeft een vaste rentevoet en is bestemd voor de aankoop van een woning, maar ook het afsluiten van een krediet voor de financiering van een verbouwing zit in de lift.

De BVK stelt ook vast dat de kloof tussen de almaar stijgende huizenprijzen en het ontleende bedrag steeds groter wordt. Dat betekent dat de consument het plafond van zijn ontleningscapaciteit duidelijk heeft bereikt.

Het gemiddelde kredietbedrag voor de aankoop van een woning blijft nu al een hele tijd hangen op iets meer dan 125.000 euro. Het gemiddelde ontleende bedrag voor alle woonkredieten samen daalde in het tweede kwartaal van 2008 zelfs van 103.000 naar 99.000 euro. (nta)