banken

Fortis is boos op Rabobank

De uitspraken van Rabobank gisteren dat er miljarden euro's aan spaargeld van Fortis naar Rabobank zijn gestroomd, zijn bij Fortis bijzonder slecht gevallen. Een woordvoerder van Fortis noemt in NRC Handelsblad de uitspraken 'hoogst onverantwoordelijk' . De opmerkingen 'vormen een gevaar voor de stabiliteit van het financiële systeem'. 'Ze impliceren dat geld bij Fortis, een van de grootste financiële instellingen van Nederland, niet veilig staat.' (nta)

Lippens koopt 80.000 Fortis-aandelen

Maurice Lippens, de voorzitter van Fortis, heeft woensdag 80.000 Fortis-aandelen gekocht voor 712.000 euro. Dat staat te lezen bij de meldingen van insidertransacties op de website van de CBFA, zo meldt De Tijd. Er zijn dit jaar slechts twee meldingen van insidertransacties met betrekking tot Fortis, die van Lippens en de aankoop van 4.200 aandelen buiten de beurs door Philippe Bodson. De voormalige topman van Tractebel is bestuurder bij de bankverzekeraar.

Contract voor MBIA stuwt beurskoers Dexia

De obligatieverzekeraar MBIA, een rivaal van Dexia-dochter FSA, gaat 184 miljard dollar aan gemeentelijke obligaties herverzekeren voor zijn sectorgenoot FGIC. In tegenstelling tot FSA beschikt MBIA niet langer over de hoogste kredietwaardigheid, een AAA-rating. Dat MBIA nog altijd zaken kan doen op de markt van gemeentelijke obligaties, deed het aandeel bijna 10 procent opveren.

Maar ook het aandeel Dexia, dat met zijn dochter FSA blijft mikken op de markt van gemeentelijke obligaties, steeg ruim 5procent. Want het contract van MBIA suggereert dat een verlies van de AAA-rating - zoals ook dreigt voor FSA - niet dodelijk hoeft te zijn voor het zakenmodel van de Dexia-dochter. Al maakt één zwaluw de lente niet. FGIC doet enkel zaken met MBIA omdat het door de kredietbeoordelaars een rommeletiket kreeg opgekleefd. (nta)

industrie

Gewest geeft curatele Val Saint-Lambert waarborg

luik De Waalse regering heeft beslist om een waarborg voor een lening van 150.000 euro te verschaffen aan de curatele van Val Saint-Lambert. De kristalfabriek is failliet sinds 8augustus. (belga)

energie

Contract in Bahrein voor GDF Suez

parijs De energiegroep GDF Suez heeft een contract binnengehaald voor de ontwikkeling van een elektriciteits- en waterontziltingsproject in Bahrein met een waarde van twee miljard dollar (1,35 miljard euro). (bloomberg)

Benzine wordt vandaag weer duurder

Door de hoge olieprijzen op de internationale markten wordt benzine vanaf vrijdag weer duurder, na een periode van prijsdalingen in juli. Een liter superbenzine 95 kost vanaf vrijdag maximaal 1,5470 euro, een stijging met 0,018 euro is dat. Een liter superbenzine 98 kost dan weer maximaal 1,5740 euro, dat is een stijging met 0,010 euro.

Begin juli bereikte de superbenzine 95 een maximumprijs van 1,61 euro per liter, een historisch record. (belga)

luchtvaart

Thomas Cook voert gesprekken met TUI en Lufthansa

frankfort De reisorganisator Thomas Cook kondigt donderdag aan dat hij in gesprek is met zijn concurrent TUI en Lufthansa over een eventuele fusie van hun luchtvaartmaatschappijen. Het overleg heeft voorlopig nog geen resultaat opgeleverd. Thomas Cook zoekt een partner voor zijn luchtvaartmaatschappijen Condor, waarvan Lufthansa al 24,9 procent in handen heeft, en Germanwings, waarvan Lufthansa 49 procent bezit. De reisorganisator zou de maatschappijen graag zien fuseren met Lufthansa en/of met TUIfly. (dpa)