Koen Hoffman, hoofd institutional sales bij KBC Securities, volgt vanaf 1oktober Koen Dejonckheere op als hoofd zakenbankieren voor de Belgische markt en Centraal- en Oost-Europa. Dejonckheere gaat zoals bekend op 1oktober aan de slag bij de Gimv, waar hij Dirk Boogmans opvolgt.

Met Hoffman kiest KBC Securities voor een interne sterkhouder. 'Toen ik de eerste dag van mijn vakantie hoorde dat Dejonckheere vertrok, had ik slechts tien minuten nodig voor mijn opvolgingsvoorstel', zegt Guy Van Eeckhaute, ceo van KBC Securities.

Koen Hoffman was al een van de gedelegeerd bestuurders van KBC Securities en was hoofd institutional sales. 'Hij staat van oudsher ook dicht bij Belgische bedrijven. Bij de vele kapitaalverhogingen en beursintroducties die KBC Securities de afgelopen jaren begeleidde, speelde hij een sleutelrol', zei een financieel specialist gisteren.

Tegelijk met de aanstelling van Hoffman voert KBC een groepering door van zijn verschillende aandelenactiviteiten. De activiteiten van KBC Peel Hunt in Londen en een deel van KBC Financial Products komen onder de vlag van KBC Securities UK. De kracht van het aandelenaanbod in Londen, Japan, Centraal Europa en België wordt voortaan beter uitgespeeld.

'Elk apart riskeerden we onvoldoende interessant te zijn voor grote klanten', zei Koen Hoffman. KBC Securities gaat bijvoorbeeld een verkoopdesk openen in Dubai. Die zal horizontaal werken. De beursactiviteiten van KBC in Londen (120 mensen), Japan (68), België (150) en Centraal en Oost-Europa (390 mensen) zijn goed voor 750 medewerkers. In Rusland worden bij de Absolut Bank de aandelenactiviteiten afgesplitst en bij KBC Securities ondergebracht.

'De activiteiten in Centraal- en Oost-Europa leveren voor het eerst meer bruto-opbrengsten op dan die in België', zei Van Eeckhaute. Voor sommige activiteiten, zoals Bolero in Tsjechië, was dat al zo.

Hoffman, het nieuwe gezicht corporate finance (zakenbankieren) wordt door insiders omschreven als intelligent en discreet. Hij wordt in zijn vorige functie opgevolgd door Steven Fine. Voor Brussel zal Bert De Bock dat coördineren. Nog in Brussel zal Jan Camerlynck de fusie- en acquisitiecel aansturen en rapporteren aan Hoffman.

Hoffman studeerde in 1991 af aan de Vlerick School en ging vervolgens aan de slag bij KBC waar hij verschillende functies doorliep. Zijn naam als opvolger voor Dejonckheere circuleerde al een poosje.

KBC Securities profileerde zich de jongste jaren als een sterkhouder op Euronext Brussel op vlak van beursintroducties en kapitaalverhogingen. Van Eeckhaute sprak tegen dat er nu een bar seizoen aankomt. 'Bij de vorige dip was de pijplijn leeg. Nu kennen we al bedrijven die naar de markt willen trekken als de omstandigheden het toelaten.' Van Eeckhaute zei ook dat KBC Securities beter opgewassen is tegen de zwakte van de aandelenmarkten doordat in tegenstelling tot de vorige crisis de activiteiten nu veel beter gespreid zijn.

Hoffman wees erop dat het beurshuis zelf met een belangrijk aanwervingsplan bezig is. 'Waarbij in Londen actief talent spontaan solliciteert bij KBC.' (pdd)