groeicijfers doperen beurzen
Gisteren regende het resultaten in Brussel net voor de deadline om ze bekend te maken, maar het nieuws dat de markten in beweging zette, kwam andermaal uit de Verenigde Staten.

De aandelen schoten plots hoger en de Europese indexen gaven de forse winsten niet meer prijs. Maar om die reactie te begrijpen moet je meer een psycholoog zijn dan een econoom.

Wat is er gebeurd? Elk kwartaal maakt het Amerikaanse ministerie van Handel ramingen over de economische groei. Zo maakte de overheid vorige maand bekend dat ze de groei in het tweede kwartaal op jaarbasis (de kwartaalgroei × 4) schatte op 1,9procent. Maar gisteren liet ze weten dat het op basis van preciezere cijfers eerder 3,3procent was. Met name de uitgaven van consumenten waren hoger dan eerst gedacht, de export was veel hoger en de afbouw van de voorraden kleiner.

Een econoom reageerde op de bekendmaking van het bijgestelde cijfer: 'Zo'n groei heeft er nog nooit zo slecht uitgezien.' Een rake opmerking, want de hele Amerikaanse natie kreunt en kraakt onder de (financiële) problemen. Enerzijds toont dat de relativiteit aan van al die economische gegevens. En bovendien gaat het om de evolutie in het tweede kwartaal: het verleden en daar gaat het op de beurzen allesbehalve om. Daar is de toekomst alles.

Waarom schieten de aandelen dat toch hoger ? Beleggers gebruiken het louter als een excuus om te kopen. Met name de daling van de olieprijs de voorbije maand was wel een goede reden om wat optimistischer te worden, maar beleggers hadden daarvoor iets te veel klappen gekregen en durfden nog niet. De Amerikaanse cijfers gaven hun het noodzakelijke duwtje in de rug.

Later op de dag zakten de olieprijzen in het zicht van de orkaan Gustav opnieuw fors. En zo krijgen beleggers na een drogreden toch nog een goede rechtvaardiging om aandelen te kopen.

In Brussel kon de Bel-20 1,9 procent hoger afsluiten op 3.091,80 punten. Ook de bankaandelen werden gretig gekocht. Fortis steeg met 2,1 procent tot 9,21 euro, KBC deed er 4,2 procent bij tot 64,15 euro. Dexia stak er bovenuit met een winst van 6,8 procent tot 9,41 euro. Dexia publiceert vandaag definitieve tweedekwartaalcijfers.