NPM boekt iets meer winst
Foto: © NO BYLINE
De holding NPM van Albert Frère haalde voordeel uit de inkomsten van haar participaties.

De Nationale Portefeuille Maatschappij (NPM) boekte tijdens de eerste jaarhelft een geconsolideerde nettowinst van 242,1 miljoen euro. Dat is een stijging met 1,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De eng geconsolideerde cijfers, waarbij enkel rekening wordt gehouden met de dividenden en intresten op de activa van NPM, sprong wel 18 procent hoger tot 168,1 miljoen euro.

De hogere courante nettowinst is het gevolg van de 21 procent hogere inkomsten uit de deelnemingen, zegt de NPM.

Het kapitaalresultaat steeg van 28,2 tot 48,4 miljoen euro. Dat is te danken aan de meerwaarden van respectievelijk 37,7 en 7,6 miljoen euro die de NPM boekte op de verkoop van haar participaties in de Spaanse energiegroep Iberdrola en in de Waalse joint venture voor groene energie MESA/EBP.

Tegen het jaareinde moeten de dividenden of interim-dividenden van deelnemingen zoals Total of Pernod Ricard de courante nettowinst opkrikken, zegt de NPM. Daarnaast zullen de kapitaalresultaten ook worden beïnvloed door de 11 miljoen euro uitzonderlijke dividenden die de NPM uitbetaald zal krijgen van de fusiegroep GDF Suez. (belga)

www.standaard.biz/npm