Pessimistische beleggers duwden de Bel-20 gisteren 20procent onder de top van juni 2007: de definitie voor een zwaar neerwaarts gerichte beurs.

Van onze medewerkerAl voor de tweede opeenvolgende dag was het gisteren algemene uitverkoop op de beurs. De Bel-20-index zakte 2,5% tot 3801,37 punten: 20% lager dan de top die de Belgische aandelenindex in juni 2007 bereikte. Daarmee is de grens overschreden die meestal gehanteerd wordt om van een 'berenmarkt' te spreken: een langdurig dalende beurs.

De meeste andere aandelenbeurzen beleven voorlopig slechts een 'correctie': de benaming voor een daling van meer dan 10%. De Bel-20 is zwaarder getroffen dan andere beurzen door het grote belang van financiële aandelen in de index. Maar de koersval beperkt zich de jongste weken zeker niet alleen tot de financiële waarden. Alleen de farmabedrijven blijven nog relatief gespaard.

De beurzen verwerkten gisteren nog de naschokken van de desastreuze resultaten en voorzieningen bij Citigroup en de terugval met 0,4 % van de Amerikaanse winkelverkopen in december.

Bovendien waarschuwde dinsdag na beurstijd halfgeleiderproducent Intel voor zwakke resultaten in het lopende kwartaal. Dat voedt de vrees dat bedrijven hun investeringen gaan beperken uit vrees voor nog meer druk op de consumentenuitgaven in de VS en in het Verenigd Koninkrijk. In die twee landen torsen de consumenten een zware schuldenlast, terwijl er een crisis heerst op de markt voor woningen.

Dat veel mensen in de VS hun hypotheeklening niet meer kunnen afbetalen is bekend, maar uit de jongste resultaten van de Amerikaanse financiële groepen blijkt dat de resultaten in andere consumentgerichte kredieten eveneens zwaar onder druk staan. Zo schoten de kredietkosten bij Citigroup naar 5,4 miljard dollar omdat de grootste financiële instelling ter wereld een provisie aanlegde van 3,3 miljard dollar voor verliezen bij de persoonlijke leningen, kredietkaarten enzovoort. Globaal boekte Citigroup in het vierde kwartaal een monsterverlies van 9,83 miljard dollar, vooral door afschrijvingen voor hypotheken. De gisteren bekendgemaakte resultaten bij JP Morgan/Chase, een andere grote Amerikaanse bank, vertoonden eenzelfde patroon met een onrustwekkende klim van de verliezen bij de consumentenkredieten van 1,1 miljard dollar tegen 162 miljoen dollar vorig jaar.

Wall Street opende gisteren met beperkte verliezen nadat was gebleken dat de industriële productie in december onveranderd bleef, terwijl een daling werd verwacht.Blz. E1 Angst en onzekerheid verlammen beurzen.