De Franse energiegroep GDF Suez dreigt ermee de Zeebrugse gasterminal links te laten liggen als ze haar controlebelang in die terminal verliest.

energie

'Als men de gasterminal nationaliseert, zal GDF Suez verplicht zijn om zijn gashub ergens anders uit te bouwen en zal de trafiek in Zeebrugge dalen', verklaarde topman Gérard Mestrallet van GDF Suez afgelopen weekend in De Morgen. Mestrallet gooit daarmee olie op het vuur in het debat over de vraag hoe sterk de greep van de Franse groep op de Belgische energiemarkt mag zijn.

GDF Suez is vandaag eigenaar van 60procent van de Zeebrugse LNG-terminal (Liquefied Natural Gas), waar ongeveer de helft van het jaarlijks in ons land verbruikte aardgas ligt opgeslagen.

De gemeentelijke gasholding Publigas, die 30procent bezit, zou de machtsverhoudingen graag omgedraaid zien. Anders wordt de greep van de Fransen op onze gasbevoorrading te groot en dreigen concurrerende energiebedrijven gediscrimineerd te worden, vindt Publigas-voorzitter Daniël Termont.

'Om dat risico te minimaliseren, moet de gemeentelijke aandeelhouder de meerderheid in (het gastransportbedrijf, red.) Fluxys krijgen en moet de gasterminal in Zeebrugge volledig onder de controle van Fluxys vallen', zei Termont onlangs nog aan deze krant (DS 12juli).

Mestrallet verzet zich daar hevig tegen. 'We vragen simpelweg om te behouden wat van ons is. Daarover zijn afspraken gemaakt met de Belgische regering, die het daarmee eens was', zei hij in een verwijzing naar een omstreden ontwerpakkoord met de Belgische regering. Termont weigerde onlangs zijn handtekening te zetten onder dat voorakkoord.

Termont reageerde dit weekend verbolgen op de uitspraken van Mestrallet. 'Ik ben niet onder de indruk. Als het niet met Suez kan, dan zullen andere groepen de terminal gebruiken', zegt hij. De Publigas-voorzitter noemt de uitspraken van Mestrallet ongepast. 'Dit is geen manier van onderhandelen. Als dat de houding van Suez is, zullen we onze conclusies trekken. Als het niet met Suez kan, dan zullen andere groepen de terminal gebruiken. Maar het gas zal hoe dan ook binnenkomen.' (wdp)