De afsplitsing van GDF Suez krijgt een referentieprijs mee van 14 à 20euro per aandeel.

Suez Environnement is het nieuwe bedrijf dat de afval- en waterbehandelingsactiviteit omvat van de vroegere groep Suez. Dat moederbedrijf fusioneert zijn energie-activiteiten met die van Gaz de France en vormt zo het fusiebedrijf Suez GDF, dat overigens een belang van 35% in Suez Environnement zal behouden.

Suez Environnement krijgt vandaag een eerste beursnotering in Parijs en in Brussel. De ceo van het bedrijf, Jean-Louis Chaussade, verklaarde gisteren in Parijs dat hij een initiële 'referentieprijs' verwacht tussen 14 en 20euro per aandeel, wat een beurskapitalisatie zou opleveren van 6,85 tot 9,78 miljard euro. Hij stelde ook een nieuw bedrijfslogo voor, met drie verschillende schijven in groen, fuchsia en geel. 'Het logo vertaalt onze ambitie om in dienst te staan van de planeet en onze cliënten. Het houdt ook de band met GDF Suez vast, een essentieel onderdeel van ons bedrijf', aldus Chaussade.

Chaussade zei dat er geen plannen zijn om 'de komende jaren' vers kapitaal op te halen via de beurs.

Een van de hoofdaandeelhouders van het bedrijf, met 9,2%, is de holding GBL van de Waalse financier Albert Frère. Hij verklaarde onlangs dat hij zijn belang verder zou willen optrekken. De Franse staat bezit ongeveer 5procent van het bedrijf.

In ons land is Suez Environnement eigenaar van het afvalverwerkingsbedrijf Sita, dat 3.000 werknemers telt. (wdp)