beleid

Auditcomités verplicht voor genoteerde bedrijvenAlle beursgenoteerde bedrijven, banken en verzekeraars in België zullen verplicht een auditcomité moeten oprichten, mét een onafhankelijke bestuurder. Dat schreef De Tijd afgelopen weekend. Zo wil minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) meer vertrouwen wekken bij de beleggers en het brede publiek. Ondernemingsschandalen zoals bij het failliete Lernout & Hauspie of de Franse bank Société Générale moeten onmogelijk worden. Elk auditcomité zal bestaan uit niet-uitvoerende bestuurders, van wie minstens één onafhankelijke. De auditcomités moeten toezien op de financiële verslaggeving, de doeltreffendheid van de interne controlesystemen en de naleving van de aanbevelingen van de bedrijfsrevisor. Het auditcomité zal ook instaan voor de benoeming van de bedrijfsrevisor en waken over diens onafhankelijkheid. (belga)

farma

Roche biedt op rest van Genentech

basel Roche Holding, de grootste Zwitserse farmagroep, biedt 43,7 miljard dollar voor de 44% van het Amerikaanse biotechbedrijf Genentech die nog niet in zijn bezit is. Per aandeel krijgen de aandeelhouders van Genentech 89 dollar in contanten, 8,8% meer dan de slotkoers van vrijdag. (bloomberg)

industrie

Continental open voor participatie van 20 procent van Schaeffler

berlijn De baas van de Duitse bandenproducent Continental, Manfred Wennemer, is bereid om met Schaeffler Gruppe te praten over een participatie van 20procent van de Beierse groep in Continental. Dat laat Wennemer verstaan in interviews met Duitse media. Eerder deze week had Wennemer een overnamebod van Schaeffler afgewezen.

Hij voegt er wel aan toe dat wie de 'effectieve controle' over het bedrijf wil krijgen, daarvoor 'een juiste prijs' moet betalen. Schaeffler had bij zijn raid van woensdag een prijs van 69,37 euro per aandeel voorgesteld. Dat ligt ruim onder de huidige waarde van een aandeel, die meer dan 73euro bedraagt. (afp)