Bij de spaarboekjes lijkt de IJslandse Kaupthing Bank de absolute koploper. Zij biedt op het eerste gezicht een rendement van 6 procent, maar bij nader toezien wordt dat na zes maanden al verlaagd tot 5 procent. Nog steeds een behoorlijk hoge vergoeding, dat is duidelijk.

Zeker even interessant lijken ons echter de Turkse banken Credit Europe en DHB. Beide banken bieden een basisrente van 4 procent, met daarbovenop een premie die na zes maanden verworven is en vanaf dan verder pro rata berekend wordt. Bij Credit Europe gebeurt dat tweewekelijks, bij DHB zelfs dagelijks.

Bij deze banken hoef je dus niet noodzakelijk anderhalf jaar je geld aan te houden om recht te hebben op de combinatie van aangroei- en getrouwheidspremie.

Bij Credit Europe bedraagt de premie eerst anderhalf procent, maar daalt ze vanaf oktober naar één procent. Vanaf 1januari gaat ze allicht verder omlaag tot een half procent. Bij DHB bedraagt ze 0,75 procent, maar wordt nog geen verlaging in het verschiet gesteld.

Het Beroepskrediet van zijn kant biedt weliswaar 'maar' 4 plus 0,6 procent, maar garandeert zowel de basisrente als de premie dan weer tot 1januari 2010. Deutsche Bank biedt de keuze uit een formule met een basisrente van 3,5 of van 4 procent.

In het eerste geval is er een aangroeipremie van één procent die na zes maanden verworven is, in het tweede geval een even grote getrouwheidspremie die na twaalf maanden verworven is. Deutsche Bank garandeert zowel basisrente als premie gedurende zes, respectievelijk twaalf maanden vanaf de datum van de eerste storting.

Belangrijk is wel dat je het juiste soort boekje kiest, zeker als de verhoging van de wettelijk toegelaten basisrente tot 4,25 procent er in het najaar effectief komt. Veel banken bieden de hoge rente immers enkel voor nieuwe klanten. Een komende verhoging van de basisrente zal dan aan hun neus voorbijgaan. Tenzij je nu kiest voor een bank die alle klanten systematisch dezelfde voorwaarden biedt.