ook feestdag op brusselse beurs
Foto: © MH Michiel Hendryckx
Euronext Brussel mocht gisteren op zijn eigen manier de nationale feestdag vieren. Ondanks een zwak begin eindigde de Bel-20-index met een mooie winst van 1,34 procent, op 3.116 punten. De index had slechts één daler in zijn rangen.

De financiële zwaargewichten in Brussel kregen een stimulans door de beter dan verwachte cijfers die Bank of America bekendmaakte. Fortis eindigde net boven 10 euro, met een winst van 2,14 procent. Dexia mocht na een stijging van 1,92 procent afsluiten op 9,55 euro. KBC bleef stabiel.

Ook de farma- en de nutssectoren deden het goed. De farmasector stond volop in de belangstelling nu Roche een overnamebod heeft gelanceerd op de aandelen Genentech die de Zwitserse groep nog niet bezit. Omega Pharma steeg met 4,9 procent tot 27,7 euro, in reactie op de beter dan verwachte kwartaalcijfers van vorige week. Het chemie- en farmaconcern Solvay werd 1,94 procent duurder tot 89 euro. In de nutssector won Suez 0,6%. De Franse groep kreeg vorige week groen licht van haar aandeelhouders voor de fusie met Gaz de France (GdF). Vrijdag schoot het aandeel al 5 procent hoger.

Elders in Europa liepen naast de bankaandelen ook de mijnbouw- en grondstoffenbedrijven in de kijker. De pan-Europese beurswinst bedroeg zowat een halve procent, met uitschieters van ongeveer een procent voor de bankaandelen en 2,1% voor de grondstoffensector. In die laatste sector won Rio Tinto 3 procent en BHP Billiton 2,9 procent. De beleggers anticiperen al op hopelijk sterke kwartaalcijfers. Ook de Duitse staal- en metaaltrader Kloeckner zat in de lift, met 5,4%, na het nieuws dat het bedrijf zijn filiaal KVT gaat verkopen.

Hoewel het overnamebod van Roche op Genentech een opsteker was voor de brede farmasector, werd het Zwitserse bedrijf zelf afgestraft door beleggers die vrezen dat er te veel geld betaald wordt. Het aandeel verloor zowat vijf procent. In de VS won Genentech dan weer 12,4%.

Wall Street wachtte gisteren op de resultaten die de farmareuzen Merck & Co en Schering-Plough na beurstijd zouden bekendmaken. Er zouden ook meer details komen over de klinische studies van hun anticholesterolmiddel Vytorin. Beide aandelen verloren tijdens de ochtendhandel fors terrein, respectievelijk 3 en 9,4%. De bredere beursindexen bleven stabiel.