Veel beleggers in goud hebben hoogtevrees, meldt Inside Beleggen, maar het blad adviseert toch niet helemaal uit goud te stappen. Als goud door de sterke stijging bijvoorbeeld gestegen is van 5% tot 7% van je portefeuille, dan zou Inside Beleggen wel winst nemen tot het gewicht is teruggebracht tot 5%. De twijfels die het goud hoger hebben gestuwd, zullen nog jaren actueel blijven. De gigantische schuldenberg blijft een explosief gegeven dat voor instabiliteit zal blijven zorgen. Twijfels en onzekerheid zijn de voedingsbodem om goud nog meer te laten schitteren. Inside Beleggen mikt op nog veel hogere goudprijzen over drie tot vijf jaar, maar niet noodzakelijk over drie of vijf maanden.

Beurssucces

Over het gele metaal merkt Paul D'Hoore op dat sinds vorig jaar meer goud werd gekocht door beleggers dan door juweliers. Het is pas de tweede keer in de geschiedenis dat dit gebeurt. De eerste keer was in 1980, toen het goud een recordkoers neerzette van 850 dollar en daarna wegzakte. Aangepast voor inflatie is die 850 dollar nu 2.300 dollar. Voor de optimisten zegt D'Hoore : ‘Ja, goud kan dus nog veel verder stijgen.' De aankopen van beleggers zijn vorig jaar verdubbeld tot 1.820 ton. De aankopen van juweliers zijn gedaald met 23% tot 1.687 ton. Door de grote vraag van beleggers raken de goudkluizen overal overvol. ‘Dit gekkenhuis kan nog makkelijk een tijd blijven draaien', besluit Beurssucces. Wie wil meespelen kan dit doen via de tracker Lyxor Gold Bullion Securities (Parijs). Maar wees niet te gulzig. Vroeg of laat komt de dag des oordeels.

Inside Beleggen

Inside Beleggen ziet in Elia, de beheerder van het hoogspanningsnetwerk in België, een aandeel om je in te dekken tegen een mogelijke stijging van de langetermijnrente in België. Elia kan zijn prijzen niet vrij bepalen en wordt vergoed via een redelijke ‘gegarandeerde' winst waarbij de Belgische langetermijnrente een rol speelt. Hoe hoger de rente, hoe hoger de winstkansen.

Ook BeursTips en Beurssucces raden Elia aan. BeursTips merkt op dat het dividend momenteel oploopt tot 5,5% netto als je er een strip voor verlaagde roerende voorheffing bijkoopt.

BeursTips

BeursTips merkt op dat UCB zijn participatie in het Duitse Wilex verhoogde van 13 tot 18%. Eerder versluisde UCB zijn onderzoeken naar geneesmiddelen tegen kanker naar Wilex. Een goede manier om die projecten buiten de balans te plaatsen, maar toch in het oog te houden. Toch adviseert BeursTips om UCB te verkopen. Tegen 15 keer de verwachte winst en een verwachte winstgroei van 2% vindt het blad het aandeel te duur. BeursTips zal de helft van zijn positie in moederholding Tubize (22 euro) verkopen als het boven de 26 euro klimt.