Belgische grootbanken boeken ruim 10 miljard euro winst
De gezamenlijke nettowinst van de drie Belgische grootbanken - Fortis, KBC en Dexia - overschreed in 2006 voor het eerst de magische drempel van 10 miljard euro. In vier jaar is de winst bijna verviervoudigd.
De gezamenlijke nettowinst van de drie Belgische bankreuzen steeg vorig jaar van 8 naar 10,5miljard euro. Marktleider Fortis mocht in 2006 met 4,35 miljard euro de grootste winst in de boeken schrijven. KBC en Dexia boekten een nettowinst van 3,43 en 2,75 miljard euro. Dan houden we nog geen rekening met de winstcijfers van de Nederlandse reus ING, de vierde grootbank in België, die het met een nettowinst van 7,7 miljard euro bijna even goed doet als de drie Belgische grootbanken samen.

De winstexplosie bij de Belgische grootbanken is opzienbarend. In vier jaar tijd is hun winst bijna verviervoudigd. Nu de fusies zijn verteerd en de beurzen floreren, draait de winstmachine op volle toeren. Dat moet ook. In de financiële sector worden wereldwijd grote winsten gegenereerd. En groepen die minder presteren dan het gemiddelde, dreigen overnameprooien te worden. De Belgische grootbanken staan daardoor onder grote druk om gigantische winstcijfers te blijven boeken.

Omdat de groeimarge in de verzadigde thuismarkten klein is, investeren ze hun recordwinsten vooral in groeimarkten in Oost-Europa en Azië. Een belangrijk deel van de winsten vloeit ook terug naar de aandeelhouders. Of ook het personeel een deel van de koek krijgt, valt af te wachten. De socialistische vakbond BBTK-Secta verwijst naar de recordwinsten om op sectorniveau een loonsverhoging te eisen van meer dan 5%. De christelijke LBC legt meer de nadruk op inhoudelijke eisen, want 2007 kondigt zich een stuk moeilijker aan.

Bladzijde E8-E9: dossier recordwinsten banken.