Tik het woord ‘double dip' in op uw Google-zoekmachine en uw laptop loopt bijna vast door het hoge aantal zoekresultaten. Maar is er voldoende reden om zo somber te zijn?

Jim O'Neill geeft al bijna een decennium lang leiding aan het economenteam van zakenbank Goldman Sachs en is een van de meest gerespecteerde economen ter wereld. Hij introduceerde de term ‘Brics': de landen Brazilië, Rusland India en China. Hij ziet die landen als nieuwe motoren voor wereldwijde groei. O'Neill is in zijn economische voorspellingen de laatste jaren dan ook consequent optimistischer dan zijn collega's.

En dat is ditmaal niet anders. Nu iedereen het erover eens is dat de economie vertraagt, pakte de goeroe van Goldman Sachs deze week uit met een opvallend rapport. Daarin doet O'Neill een boude voorspelling. Zodra de beleggers zich gaan realiseren dat de VS wellicht niet in een diepe recessie terechtkomt en de Chinese markt aan kracht wint, zullen de financiële markten weer aantrekken. En dat nog voor het jaareinde. O'Neill geeft daar elf redenen voor.

1. VS vermijdt recessie

De Amerikaanse economie zal nog een aantal kwartalen blijven kwakkelen, maar een terugval in een diepe recessie is volgens Goldman Sachs onwaarschijnlijk. Het risico op een nieuwe recessie schat O'Neill op 25 tot 30%.

2. Fed versoepelt verder monetair beleid

De publicatie van tegenvallende economische data vormt een aansporing voor de Amerikaanse centrale bank, de Fed, om haar monetaire politiek opnieuw te versoepelen. Daarmee is de kans op meer ‘quantitative easing', bijvoorbeeld via het laten draaien van de drukpersen, opnieuw toegenomen.

O'Neill stelt vast dat alle factoren wijzen in de richting van een verdere verzwakking van de Amerikaanse economie. De vastgoedmarkt zit in zak en as en de werkloosheid loopt verder op. Wanneer nog meer tegenvallende indicatoren gaan binnenkomen, zal de Fed geen andere keuze hebben dan haar monetair beleid uit te breiden.

3. Chinese overheid grijpt in

De groei in China zal ook de volgende maanden verder afkoelen, verwacht O'Neill. Maar dat is een bewuste keuze van de Chinese overheid, die in de financiële sector de duimschroeven heeft aangehaald. Nu het inflatierisico onder controle is, zijn er echter tekenen dat China zijn beleid zal aanpassen of zelfs omkeren.

4. China zal weer groeien

Goldman Sachs voorspelt dan ook een plotse heropleving van de Chinese economische groei, geleid door een toenemende binnenlandse vraag. O'Neill voorspelt een economische groei van 10,1% in 2010 en 10% in 2011.

5. Duitsland verrast positief

Een aangename verrassing tijdens de zomer was de uitstekende gezondheid van de Duitse economie. Na een recordgroei in het tweede kwartaal, lijkt het stijgende ondernemersvertrouwen aan te geven dat er van een verzwakking in het derde kwartaal nog geen sprake is.

6. Groeilanden presteren goed

In de rest van de wereld presteert een aantal groeilanden goed. En als de economische groei toch ietwat vertraagt, is dat bewust en makkelijk om te draaien.

7. Beleggers zien kansen

Als de beleggers doorhebben dat de VS niet in een recessie duikt en de Chinese groei opnieuw aantrekt, zullen de financiële markten heropleven. De waardering van aandelen is immers redelijk en er zijn potentieel mooie winsten te maken. Dat is niet voor meteen, maar wel nog voor het einde van het jaar.

8. Chinese beurs neemt voortouw

In China zijn er volgens O'Neill nu al de eerste tekenen van heroplevende financiële markten.

9. Obligatiemarkten houden stand

In de obligatiemarkten zit weinig groeipotentieel. Maar de monetaire versoepeling zal wel een nieuwe duik tegengaan.

10. Sterke yen

De Japanse overheid blijft de sterke yen steunen. Als ze daarmee stopt zijn er kansen voor beleggers op middellange termijn.

11. Euro beperkt schade

Ondanks zwakke plekken in sommige delen van de eurozone, zijn de problemen ‘beheersbaar'.