Christian Van Buggenhout, die voor Deminor het dossier L&H behartigt, zei na het pleidooi van advocaat Jos Mertens, die de twaalf stellingen van het openbaar ministerie tegenover Francis Vanderhoydonck stuk voor stuk had aangevochten dat 'Vanderhoydonck goede argumenten heeft'. 'Maar voor de hoofdbeklaagden en, vooral, Pol Hauspie ligt dat anders', zei Van Buggenhout.

De verdediging van Vanderhoydonck overliep op een systematische manier de argumenten die het openbaar ministerie aanhaalt om Vanderhoydonck te beschuldigen van het feit dat er met de LDC's (nevenbedrijven) gefraudeerd werd. Mertens illustreerde dat het openbaar ministerie gegevens zeer slordig citeert, delen van emails in het voordeel van Vanderhoydonck weglaat en zelfs hele gebeurtenissen in een totaal ander daglicht probeert te zetten.

'Een openbaar ministerie hoeft niet objectief te zijn, natuurlijk, het eist de vervolging van iemand en probeert dat sterk te maken. Je hebt als beklaagde de kans om dat te weerleggen. Zo werkt het en Vanderhoydonck blijkt een goed dossier te hebben', zei Van Buggenhout.

Volgens de advocaat van Deminor had Mertens wel niet mogen pleiten dat Vanderhoydonck geen boekhoudspecialist is. 'Bij de waardebepaling van een bedrijf bekijk je toch de jaarrekening. Zo zie je dat in het enthousiasme van de wetenschap een sterk dossier te hebben, men soms zich toch nog laat gaan.'

Van Buggenhout verdedigt voor Deminor de belangen van circa tienduizend beleggers. Hij presenteerde afgelopen najaar een bikkelhard dossier. 'Voor de hoofdbeklaagden, de stichters en, vooral, Pol Hauspie zijn er geen excuses', zei Van Buggenhout gisteren.

Het was gisteren het eerste optreden van Van Buggenhout sinds hij zelf afgelopen najaar het dossier van Deminor had gepleit als belangrijke burgerlijke partij. De felheid van zijn betoog viel toen op. (pdd)