'OM produceert geen enkel bewijs'
Francis Vanderhoydonck (links) heeft een sterk dossier, maar voor Pol Hauspie (rechts) ligt dat anders, zegt de advocaat van Deminor.belga
Foto: © KURT DESPLENTER
'Het openbaar ministerie levert geen enkel bewijs dat Francis Vanderhoydonck betrokken was bij de LDC's (nevenbedrijven). De enige reden dat men hem eraan probeert te linken, is dat hij zijn warrants heeft uitgeoefend', zo zei zijn verdediging.

justitie

van onze redacteurMet Francis Vanderhoydonck stond gisteren een bestuurder van L&H terecht die heel financieel Brussel kent. Vanderhoydonck was jarenlang het gezicht van de zakenbankdivisie van de Generale Bank (Fortis) en bracht tal van Belgische bedrijven naar de beurs. Hij genoot als financieel specialist een reputatie van integer te zijn, maar ook bijzonder competent.

Het openbaar ministerie beschuldigt hem in de zaak-L&H van kennis te hebben gehad van de fraude met de LDC's en van handel met voorkennis. Dat laatste wordt vandaag behandeld, maar gisteren bleek alvast dat het openbaar ministerie wat betreft de LDC's geen enkel bewijs produceert. Vanderhoydonck is aan geen enkel licentiecontract gekoppeld en aan geen enkele LDC, toonde de verdediging. Op een bepaald moment zei advocaat Luc Arnou over een beschuldiging zelfs dat het om een vergissing moet gaan in de dagvaarding. 'Kan het openbaar ministerie zijn standpunt hierover laten weten', vroeg Arnou expliciet.

Vanderhoydonck verliet in het najaar van 1998 de G-Bank omdat hij geen voorstander was van de overname door Fortis. Hij richtte toen mee het durfkapitaalfonds BOF op, waar onder meer Philip Vlerick, de Gimv en Mercator in investeerden, richtte het financieel advieshuis Maple Finance op (advies over de kapitaalmarkten), nam verschillende bestuursmandaten op (Bureau Van Dijk, Sunparks, Ubizen...) en werd gedelegeerd bestuurder van het durfkapitaalfonds LHIC, een investeringsmaatschappij die het belang van de stichters van L&H beheerde en die participaties nam in internationale technologiebedrijven.

'Toen Vanderhoydonck bij LHIC aankwam en als waarnemer de raad van bestuur van L&H bijwoonde, was het systeem van de LDC's al uitgedacht. Meer nog, er waren er al drie gelanceerd en de licentie-inkomsten ervan waren verworven. Hoe kan het openbaar ministerie dan beweren dat Vanderhoydonck bijvoorbeeld de hoogte van de consent fee (het licentierecht) bepaalde en mee het systeem lanceerde', vroeg Arnou.

Hij hekelde vooral dat het openbaar ministerie Vanderhoydonck probeerde af te schilderen als vertrouwensman van de stichters. 'Hij had nog nooit voor hen gewerkt. Van alle wekelijkse strategische vergaderingen bij de advocaat Louis Verbeke woonde hij er welgeteld één bij. Die vergadering ging over geruchten over een vijandig bod op L&H. Dat Vanderhoydonck als specialist kapitaalmarkten en specialist fusies en overnames, samen met zeven anderen daarover zijn mening werd gevraagd, is evident. Men had het beste paard inzake overnames in de stal', zei de verdediging.

Van de vijf à zeven mails die het openbaar ministerie voorlegde uit de tienduizenden mails die de speurders onderzochten, was er geen enkele die belastend materiaal bevatte, bleek gisteren. Het ging bovendien nog om passieve mails. Enige actieve betrokkenheid van Vanderhoydonck met de LDC's werd niet aangetoond. Vanderhoydonck werd wel genoemd bij de lancering van een Amerikaanse holding, een Amerikaanse LDF, waar ook Goldman Sachs naar keek, maar die is er nooit gekomen. Hij heeft één vergadering met Mercator gehad over de deelneming van Mercator in de holding LDF. 'Dat gebeurde in volle transparantie en openheid.'

Arnou wees erop dat niemand Vanderhoydonck van iets beschuldigt en dat het dossier toont dat hij bij geen enkele fraude betrokken was. 'Toch wil het openbaar ministerie hem laten veroordelen. Hij heeft immers zijn warrants uitgeoefend, terwijl duizenden mensen verlies leden. Barbertje Vanderhoydonck moet hangen.'

www.standaard.biz/l&h