Britse regering start verkoop Northern Rock
Het reddingsscenario voor Northern Rock krijgt kritiek.epa
Foto: © ANDY RAIN
Virgin Group is favoriet voor de overname van de Britse noodlijdende bank Northern Rock.

banken

De gesprekken met de geïnteresseerde kopers zijn al begonnen, zei de Britse premier, Gordon Brown, zaterdag op een persconferentie in Shanghai. De Britse centrale bank, de Bank of England, moest Northern Rock in september vorig jaar redden, nadat de bank in financiële ademnood was geraakt door de kredietcrisis in de Verenigde Staten. De problemen van de bank veroorzaakten, voor de eerste keer in honderd jaar in Groot-Brittannië, een stormloop van spaarders die er hun geld wilden weghalen. Inmiddels heeft de bank al meer dan 25miljard pond (33,4 miljard euro) aan kredieten gekregen van de Bank of England.

Minister van Financiën Alistair Darling legt vandaag in het parlement een verklaring af over Northern Rock. Daar zou hij volgens de BBC uiteenzetten onder welke voorwaarden die leningen omgezet zullen worden in obligaties, die een overheidsgarantie krijgen en op de balans van de overheid blijven staan. Ze zullen pas verkocht worden in kleine pakketjes wanneer de marktomstandigheden verbeteren. Dat zou een verkoop van de bank moeten vergemakkelijken. Northern Rock zou dus niet genationaliseerd worden, wat ook een denkspoor was dat de regering onderzocht.

Het scenario kreeg felle kritiek in de Britse zondagskranten, omdat op die manier de belastingbetaler zou opdraaien voor de problemen bij de bank. Waarnemers waarschuwen ook dat Europa er nauw op zal toezien dat er geen verdoken staatssteun wordt gegeven.

Er zijn twee kandidaten om Northern Rock over te nemen: de Virgin Group van sir Richard Branson en de investeringsmaatschappij Olivant Advisers van Luqman Arnolds, een vroegere topbankier van onder meer UBS en Abbey National.

Richard Branson vergezelt Brown op dit ogenblik bij een handelsmissie in Azië. Ze hebben het daar over Northern Rock gehad, zei Brown, maar dat betekent volgens hem niet dat Virgin een voorkeursbehandeling krijgt of dat er al een akkoord is.