Met dank aan Warren Buffett
Foto: © Wim Daneels
Twee jaar geleden kreeg ik de opdracht om een portefeuille te maken van Amerikaanse aandelen. De competitie is nu afgelopen en laten we even wat statistieken bekijken om te vergelijken hoe ik het er vanaf bracht.

De Standard & Poor's 500 index won 3,2% in dollar. In euro uitgerekend ging hij 17,1% achteruit. De Russell 2000 index, van kleine en middelgrote ondernemingen, ging sinds januari 2006 met 4,2% achteruit. In euro uitgedrukt zakte hij met 24,5%. De bekende Dow Jones index steeg met 10,4% de afgelopen twee jaar. Voor eurobeleggers eindigde dit alweer negatief, -9,9%, door de forse daling van de dollar de afgelopen twee jaar.

Mijn portefeuille eindigt op een verlies van 0,2% uitgerekend in euro. In deze competitie kan ik mij niet indekken voor een daling van de dollar. Zonder dollareffect bedraagt mijn return 8,1%, en aangezien dit een portefeuille is die uitsluitend in dollars geïnvesteerd is, is dat waarschijnlijk het beste vergelijkingspunt. Eerlijkheidshalve moet hier wel worden bijverteld dat ik aandelen op verschillende tijdstippen kocht de afgelopen 24 maanden, en dat de daling van de dollar toen al bezig was.

In vergelijking met de Amerikaanse indexen valt mijn resultaat dus nog mee. Ben ik tevreden met mijn resultaat? Uiteraard niet, want zowel Xavier als Jan deed het een stuk beter door vooral in Europa te blijven.

De grootste winnaar in mijn portefeuille was Berkshire Hathaway, dat 37,6% steeg de afgelopen twee jaar. Een mooie return, die vooral te danken is aan de goede resultaten en ook een beetje aan de huidige kredietcrisis. Investeerders gingen op zoek naar veilige oorden en het bedrijf van value investor Warren Buffett is er daar zeker één van.

Photochannel, de online foto-ontwikkelaar, deed het slecht op de beurs. Het bedrijf blijft snel groeien en haalde enkele grote contracten binnen, maar de koers ging sinds begin 2008 fors onderuit. Het bedrijf zit in mijn persoonlijke portefeuille en ik hou het nog wel even bij.

De gasbedrijven presteerden over het algemeen goed. Chesapeake energy, Ultra Petroleum en Delta Petroleum gingen bijna 20 procent hoger. Dat laatste meldde op 31december dat de bekende investeerder Kirk Kerkorian 35 procent van het bedrijf kocht tegen 19dollar. Dat was toen een premie van meer dan 25 procent op de laatste koers.

Ultra Petroleum verhoogde ook op de laatste dag van het jaar zijn winstprognoses voor 2007, maar de koers kon hier niet meteen van profiteren.

Goodrich Petroleum kampte met een probleem aan vers kapitaal en stelde teleur, het daalde 40 procent.

Het was een plezier om aan deze competitie deel te nemen, en proficiat aan de winnaar met zijn mooi resultaat.