En de kat kwam terug
Foto: © MH Michiel Hendryckx
Net nu de dalende olieprijs en een verzwakkende dollar de wurggreep op de Europese economie wat losten, bleek gisteren dat het broos herstel kwetsbaar is. De tropische storm Fay, een potentiële dreiging voor de Mexicaanse oliewinning, duwde de olieprijs hoger, terwijl ongunstige commentaar over de Amerikaanse hypotheekverschaffers Fannie Mae en Freddie Mac in de VS opnieuw voor aandelenverliezen zorgde.

Het gevolg was dat de aantrekkende Europese beurskoersen in de namiddag hun winst inleverden en met een licht verlies afsloten. Fannie en Freddie leverden in de loop van de namiddag tussen de 15% en 17% in.

Het wordt volgens het zakenblad Barron's steeds waarschijnlijker dat de Amerikaanse overheid met vers kapitaal over de brug zal moeten komen om de bedrijven overeind te houden. Fannie en Freddie zouden nog 10 miljard dollar vers kapitaal nodig hebben en het is twijfelachtig dat die buiten de regering om kan worden gevonden, luidt het. Volgens de Wall Street Journal gaat ook Lehman Brothers dit kwartaal opnieuw in het rood draaien, met andere woorden: voorzichtigheid blijft geboden ten aanzien van financiële aandelen.

Na de sluiting van de Europese beurzen, ging het in de VS overigens nog lager, wat weinig goeds laat voorspellen voor de beursstart van morgenochtend in Europa. Vandaag komt de zinkgroep Nyrstar, een van de grote beursontgoochelingen in Brussel, met kwartaalcijfers. Nyrstar bewoog gisteren per saldo niet terwijl zwaargewichten als Fortis licht terrein verloren en KBC en Dexia licht aantrokken. Ook in de Europese bankenindex zat er weinig beweging.

Recticel, dat zich de jongste weken wat herstelde van in jaren niet geziene dieptepunten in termen van beurskoers, verloor opnieuw 2% tot 8,27 euro. Kinepolis ging ruim 5% hoger, wat het verlies sinds het jaarbegin nog altijd op 27% zet. InBev verloor 3% van zijn waarde. Of dit veel te maken heeft met het (om)kopen van 'The Fourth' van Anheuser-Busch is twijfelachtig, maar het zegt iets over de ethiek. Innogenetics maakte na beurs bekend dat het verlies uit de voortgezette bedrijfsactiviteiten gedurende de eerste helft 3,5 miljoen euro bedroeg ten opzichte van een verlies van 7,0 miljoen in de eerste helft van 2007.