Energie

Halfjaarwinst 4Energy InvestDe groenestroomproducent 4Energy Invest heeft in het eerste halfjaar een nettowinst geboekt van 628.000 euro. Dat brengt de winst per aandeel op 0,6 euro. De omzet in het eerste halfjaar bedroeg 4,5 miljoen euro.

Over het gehele boekjaar 2007 bedroeg de nettowinst van 4Energy Invest 1,2 miljoen euro. Het bedrijf trok in juni naar de beurs aan 6,25 euro per aandeel. (belga)

Banken

KBC verlaagt rente op kasbons

KBC Bank verlaagt dinsdag de rente voor kasbons op vijf jaar en drie jaar. De rentes worden verlaagd van respectievelijk 4,50 procent naar 4,05 procent en van 4,60 procent naar 4,10 procent.

KBC is de eerste grote bank die de rente verlaagt. (belga)

Conjunctuur

Duitse economie kan in derde kwartaal stagneren

BERLIJN De Duitse economie zal in het lopende derde kwartaal vrijwel stagneren, met een lichte groei van 0,1 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Dat meldt het onderzoeksinstituut Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) maandag in zijn conjunctuurbarometer.

Volgens de prognose behoedt in het derde kwartaal enkel de dienstensector de Duitse economie voor een tweede opeenvolgende daling van het bbp - en dus een recessie. (dpa)

Conjunctuur

Europees handelstekort groeit

Het tekort op de Europese handelsbalans is in juni gegroeid tot het grootste tekort in bijna twee jaar. De export leed onder de slabakkende economie en de dure euro.

Het seizoensgezuiverd tekort van de eurozone bedroeg in juni 3 miljard euro. In mei was er nog een tekort op de handelsbalans van 1 miljard euro. De invoer groeide tweemaal zo snel als de uitvoer. Het tekort in juni is het grootste sinds augustus 2006.

De Europese verkoop aan de VS, de tweede grootste afnemer van Europese producten, is dit jaar gedaald. De Amerikaanse economie kwakkelt en de goedkope dollar ondermijnt de Europese competitiviteit.

De zwakkere vraag vanuit de VS wordt maar deels goedgemaakt door uitvoer naar China en andere Aziatische landen.

(bloomberg)