'Gsm-operatoren worden bevoordeeld'
Sickinghe: steeds meer concurrentie van mobiele operatorenwdk
Foto: © Wim Daneels
Telenet-topman Duco Sickinghe riep in Barcelona de Europese Commissie op om in haar regelgeving niet langer een onderscheid te maken tussen mobiele en vaste telecomoperatoren. 'Steeds meer mobiele operatoren ontwikkelen vastelijndiensten die worden gebruikt om promotie te maken voor hun mobiele diensten.' En dus is het logisch dat mobiele operatoren dezelfde behandeling krijgen als vaste operatoren, argumenteert de Telenet-topman.

Zo wijst Sickinghe erop dat de maximale interconnectietarieven van vaste operatoren veel sneller gedaald zijn en ook veel lager zijn dan die van de mobiele operatoren. Dat houdt in dat mobiele operatoren veel meer mogen aanrekenen dan vaste voor het doorschakelen van oproepen naar hun netwerk.

Die uitspraak krijgt meer betekenis indien ze in een Belgische of Vlaamse context gezien worden. Met name Mobistar waagt zich steeds meer op het terrein van vaste operatoren zoals Belgacom en Telenet. De gsm-operator lanceerde recentelijk een nieuwe dienst voor internettelefonie (DS 20september) en slaagde erin belangrijk telefoniecontracten met de Vlaamse overheid en de NMBS in de wacht te slepen. Volgens concurrenten gebruikt Mobistar zijn inkomsten uit mobilofonie om op de vaste-telefoniemarkt dumpingprijzen aan te bieden en zo snel marktaandeel te veroveren.

Intussen maakt ook Base, de kleinste gsm-operator, zich op om meer vastelijndiensten te ontplooien.

KPN, het Nederlandse moederbedrijf van Base, nam onlangs de internet- en telefonieaanbieder Tele2 België over.