Alan Greenspan, Citigroup & Co
Foto: © MH Michiel Hendryckx
Het zag er aanvankelijk niet zo best uit voor de Europese beurzen. De aarzelende sfeer van vrijdag leek te evolueren richting 'verkoop', maar dan pakte UBS met een kwartaalverlies uit dat de stemming wat deed omslaan. Het verlies is het gevolg van een opvallende opkuisoperatie door de nieuwe ceo van Europa's grootste bank en met zo'n doortastende gids stappen de beleggers graag het vierde kwartaal in.

Het gevoel dat het ergste achter de rug zou kunnen zijn werd vooral gevoed door Citigroup, die zijn klanten aanraadt aandelen van bouwbedrijven te kopen en door voormalig voorzitter Alan Greenspan van de Amerikaanse centrale bank die zei dat de kredietschaarste mogelijk bijna achter de rug is.

Ook Brussel ging slecht van start met een verlies dat zelfs opliep tot meer dan 0,6 procent, maar dan kwamen de bankwaarden opzetten. Zij bogen het verlies van de Bel-20 om in een winst van 0,31 procent.

Fortis ging 0,4 procent hoger. De bank verkocht haar belang van 11,4 procent in de Nederlandse Kas Bank. Vrijdag had de Belgisch-Nederlandse groep al zijn aandeel in het Portugese BCP verkocht. KBC en Dexia deden nog beter, met respectievelijk 1,1 en 0,9 procent winst.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we Mobistar met een verlies van 3,3 procent. Het Amerikaanse beurshuis Lehman Brothers verlaagde zijn advies voor de gsm-operator.

Het aandeel Suez steeg 0,9 procent. De energiegroep verhoogde het bod dat hij samen met de bank La Caixa en hun gezamenlijke holding Hisusa uitbrengt op de Catalaanse watermaatschappij Agbar. Suez verwacht de overname in het vierde kwartaal af te ronden.

Op de brede markt kreeg de Waalse farmagroep IBt alweer een klap van 7,9 procent. Daarmee is het aandeel voor het eerst sinds juli 2005 onder de 5 euro gezakt. IBt liet vorige week nog weten dat het zich terugtrekt uit de Verenigde Staten. De groep trekt ook de stekker uit haar Optiseed-project, een, implantaat tegen prostaatkanker.

Telenet eindigde 1,6 procent hoger op 24,80 euro. Het Mechelse telecom- en kabelbedrijf kon profiteren van een positief rapport van de Amerikaanse beurshuis JP Morgan. Dat zette Telenet op zijn zogenaamde 'Focus List' en trok het koersdoel met ongeveer een derde op tot 32,2 euro.