De overname van Navteq door Nokia zorgde voor een rush op TeleAtlas. Het aandeel steeg ruim 7procent.

technologie

Van onze redacteur



Nokia, 'swerelds grootste producent van mobiele telefoons, heeft aangekondigd dat het Navteq gaat inlijven. Navteq is een bedrijf dat digitale kaarten maakt voor gebruik in gps-systemen. De Finnen betalen ruim acht miljard dollar voor Navteq, of 78dollar per aandeel. De operatie maakt het voor Nokia mogelijk om digitale kaarten toe te voegen aan zijn gsm-modellen die met een gps-module zijn uitgerust. 'Location-based services(diensten die afhankelijk zijn van de plaats waar men zich bevindt, red.) zijn de hoeksteen van Nokia's internetstrategie', zegt ceo Olli-Pekka Kallasvuo. 'De overname van Navteq is een nieuwe stap naar het leiderschap in dit segment.'

Begin volgend jaar gaat Nokia zijn bedrijfsstructuur in drie delen opsplitsen. Eén daarvan heet 'Diensten en Software', wat erop wijst dat het bedrijf meer omzet wil genereren buiten de traditionele gsm- en netwerkverkoop.

Navteq, een bedrijf uit Chicago, is al elk kwartaal winstgevend geweest sinds het drie jaar geleden naar de beurs trok. Vorig jaar zette het 582 miljoen dollar om, waarop 110 miljoen dollar winst werd gemaakt. Het bedrijf heeft tweeduizend mensen in dienst en biedt digitale kaarten aan van 69 landen. De klanten zijn ondermeer gps-bouwers zoals Mio, Garmin en TomTom.

Of die laatste nog veel gebruik zal maken van Navteqs diensten valt te betwijfelen. TomTom kondigde in juni immers aan dat het zelf het Belgisch-Nederlandse TeleAtlas wil overnemen, Navteqs grootste en zowat enige concurrent. TomTom heeft zo'n twee miljard euro veil voor TeleAtlas.

Volgens Wing-Yen Choi, analist bij Theodoor Gilissen in Amsterdam, wil Nokia met de aankoop van Navteq vooral de levering van digitale kaarten veiligstellen. 'Als TomTom TeleAtlas koopt, blijven er niet veel kaartenmakers meer over.'

Op de beurs zorgde de overname van Navteq alvast voor heel wat animo. In Helsinki ging Nokia onderuit tot 26,17 euro, een daling met 1,8 procent. Heel wat beleggers vrezen immers dat Nokia te veel geld betaalt voor Navteq.

Beter verging het TomTom en TeleAtlas. TomTom steeg met ruim vier procent en TeleAtlas kende zijn grootste vooruitgang in bijna drie maanden. De kaartenmaker stoomde 7,13 procent hoger tot 21,80 euro.

Dat had veel te maken met de geruchten dat Garmin, de grote concurrent van TomTom, een tegenbod zou lanceren op TeleAtlas. Garmin, dat tot nog toe Navteq-kaarten gebruikte in zijn gps-apparatuur, zou immers niet graag zien dat het daarvoor compleet afhankelijk wordt van Nokia.

'Er bestaat dus nog een reële mogelijkheid dat Garmin zich alsnog gaat mengen in de overnamestrijd rond TeleAtlas', meent analist Eric de Graaf van Petercam.