Telenet begint dit jaar met HDTV
Telenet wil de komende maanden samen met de grote Vlaamse omroepen een verdere strategie rond HD ontwikkelen.Wim Daneels
Foto: © Wim Daneels
Telenet staat op het punt om een decoder te lanceren die geschikt is voor televisie in hoge resolutie (HD). De decoder zal je samen met een HD-televisie kunnen kopen.

TELECOM

Van onze redacteurTelenet hult zich al maanden in een geheimzinnig stilzwijgen over de lanceerdatum van HD op zijn digitale tv-platform. Tijdens een conferentie in Barcelona, vorige week, zei topman Duco Sickinghe alleen dat dat binnen de twaalfmaanden zou gebeuren. Hij bevestigde wel dat er momenteel bij Telenet tests lopen met HD-decoders die gebruik maken van een recent gelanceerde, nieuwe generatie microchips.

Volgens onze informatie wil de Mechelse kabeloperator al op korte termijn, zeker vóór het jaareinde en mogelijk nog deze maand, zulke HD-decoders op de markt brengen. Dat wordt dan de eerste stap in de uitbouw van een volledig HD-aanbod. Tot op vandaag kunnen de ruim 300.000 digitale-tv-klanten van Telenet alleen beelden in standaardresolutie (SD) bekijken. In Vlaanderen biedt alleen Indi, het digitale tv-platform van de zuivere kabelmaatschappijen, al HD-televisie aan.

Telenet kiest traditiegetrouw voor een marketinggerichte aanpak waarbij de klanten zoveel mogelijk begeleid worden bij de overstap. Zo wil Telenet de HD-decoder ook verkopen in combinatie met vlakke televisies (flatscreens) die geschikt zijn om HD-beelden te bekijken. Het bedrijf heeft daarvoor alvast een overeenkomst gesloten met de Zuid-Koreaanse elektronicafabrikant Samsung, zegt een bron in de sector.

De kabeloperator heeft altijd volgehouden dat het te vroeg was om HDTV te lanceren omdat er nog onvoldoende tv-programma's in dat formaat uitgezonden worden. Tegelijk is er steeds meer vraag naar HD bij een groep veeleisende klanten. Daarom gaat Telenet werken volgens een soort opbouwscenario. 'Beelden die nog niet in HD uitgezonden worden, zouden we met onze box al kunnen perfectioneren tot een HD-lookalike', zei Duco Sickinghe daar vorige week over.

Een van de problemen met HDTV is dat de beelden erg veel schijfruimte vragen als je ze wilt opnemen met een digitale recorder. Telenet bekijkt daarom de mogelijkheden om digitale beelden te comprimeren met de nieuwste Mpeg4-techniek. De kabeloperator mikt op termijn op een vrij hoge overdrachtssnelheid van 16Mbps, die volgens specialisten de kwaliteit van een dvd-speler evenaart.

De komende maanden wil Telenet samen met de grote Vlaamse omroepen een verdere strategie rond HD ontwikkelen. 'We denken dat we moeten werken rond grote evenementen die in HD uitgezonden worden. Dat schept meer duidelijkheid bij de klanten', aldus Sickinghe. Volgend jaar staan er alvast twee grote evenementen op de kalender: het Europees voetbalkampioenschap (juni) en de Olympische Spelen (augustus).

Belgacom TV, de grootste concurrent van Telenet voor digitale tv, zei eerder dat hij zeker tegen de Olympische Spelen klaar wilde zijn om HDTV aan te bieden. Volgens waarnemers zag Telenet daarop zijn kans schoon om als eerste met een product op de markt te komen. Beide operatoren hopen dat HD extra klanten zal lokken naar hun digitale tv-platformen, waarlangs ze dan ook betalende diensten kunnen verkopen zoals Video on Demand (VoD).

Telenet wist in Barcelona overigens te melden dat het veel succes heeft met een experiment om films gelijktijdig met de dvd-release via VoD beschikbaar te stellen.

Blz. E6-E7 Dossier Telenet.