Audi Brussel hoeft zich over de nabije toekomst geen zorgen te maken. De berichten over een nakende sluiting zijn helemaal fout. Dat was de teneur van de boodschap die Werner Widuckel op een inderhaast georganiseerde persconferentie had meegebracht voor de vakbonden van de Brusselse autofabriek.

De man, directeur personeelszaken en lid van het directiecomité van Audi, reageert daarmee op een artikel in Der Spiegel dat ook door de Belgische pers werd geciteerd. Het Duitse blad had vorige week geschreven dat Wendelin Wiedeking, de topman van Porsche, tegen het openhouden van de Brusselse fabriek is en dat voor hem de Duitse tewerkstelling primeert. Omdat Porsche de hoofdaandeelhouder is van de VW-groep, dacht men in Brussel al dat de doodsklokken opnieuw bovengehaald konden worden.

'De toekomst van Audi Brussel is op geen enkel ogenblik in gevaar geweest. Wij zullen al onze engagementen nakomen', zegt Widuckel. 'De planning zoals die is opgesteld tot 2010 blijft behouden. In een eerste fase doen we al een structurele investering van negentig miljoen euro in Brussel. De eerste uiterlijke tekenen daarvan zijn al zichtbaar. De ruwbouw van de splinternieuwe plaatslagerij is al klaar. Dat de Audi A1 naar Brussel gaat, is al in de lente beslist door de raad van bestuur, waarvan ook meneer Wiedeking lid is. Het is mij dan ook volstrekt onbekend dat hij zoiets gezegd zou hebben. Brussel is van groot strategisch belang voor Audi. We willen jaarlijks een miljoen auto's bouwen, tegen 2015 zelfs anderhalf miljoen. We hebben de capaciteit hier nodig. Bovendien vertrouwen we Brussel met de A1 een auto toe uit een compleet nieuw marktsegment. Dat is toch een teken dat de fabriek veel vertrouwen krijgt.'

Widuckel herhaalde dat met de bonden ook duidelijke afspraken zijn gemaakt over het personeelsbestand. Dat zal uiteindelijk zo'n 2.200 mensen groot zijn. Om dat aantal te bereiken wil Audi trouwens nog een tachtigtal mensen aanwerven. 'De teams hier zijn zeer flexibel en klaar voor de uitdagingen waar wij voor staan. Bovendien zijn de mensen hier in staat om een hoge kwaliteitsstandaard aan te houden', complimenteerde hij de arbeiders. 'Er is absoluut geen reden om zich zorgen te maken. Donkere wolken boven Audi Brussel? Integendeel, de zon zal schijnen boven deze fabriek.' (fpe)