UBS incasseert eerste kwartaalverlies in negen jaar
Het kwartaalverlies van UBS contrasteert met de 780 miljoen euro winst die Crédit Suisse bekendmaakte.ap
Foto: © STEFFEN SCHMIDT
UBS moet meer dan 2,4miljard euro afschrijven door verliezen op Amerikaanse rommelhypotheken. De grootste Europese bank is daardoor de eerste die een verlies in het vooruitzicht moet stellen tussen 360 en 480 miljoen euro.

banken

Het verlies bij de bank blijft niet zonder gevolgen. Huw Jenkins, die aan het hoofd staat van de investeringsbank van UBS, treedt af en wordt adviseur van kersvers gedelegeerd bestuurder Marcel Rohner.

Financieel directeur Clive Standish wordt met pensioen gestuurd. De komende maanden zullen bovendien 1.500 personeelsleden hun baan verliezen. Bij UBS werken nu wereldwijd nog 71.000 bedienden.

Een flink deel van het verlies is afkomstig van activa uit de portefeuille van Dillon Read Capital Management, het intern hefboomfonds van UBS dat de bank al ruim 200 miljoen euro heeft gekost en waarvoor de vorige gedelegeerd bestuurder, Peter Wuffli, begin juli de laan werd uitgestuurd.

Wuffli investeerde destijds 3,5miljard dollar in tachtig tophandelaren en veertig ondersteunende personeelsleden voor het hefboomfonds. Het werd een fiasco. Verliezen bij het hefboomfonds leidden er mede toe dat de winst in het eerste kwartaal met 6,5procent daalde tot 3,28 miljard euro.

Het kwartaalverlies is het eerste in negen jaar. Het contrasteert pijnlijk met de 780 miljoen euro winst die concurrent Crédit Suisse eveneens gisteren bekendmaakte. Tijdens het vorige kwartaal liet de bank nog een winst optekenen van 3,4miljard euro. Voor de eerste negen maanden van het jaar verwacht de bank ondanks alles nog een winst van 6miljard euro. De directie van UBS zegt dat het jaar zal afgesloten worden met 'goede cijfers'.

De koers van het aandeel UBS zakte kort na de aankondiging met 4,3procent, maar herstelde omdat analisten al een hele tijd rekening houden met mogelijke verliezen bij de bank. Zij hebben ook de indruk dat de nieuwe gedelegeerd bestuurder de problemen efficiënt en krachtdadig aanpakt. 'We wisten niet dat het zo erg was, maar nu weten we tenminste duidelijk wat de situatie bij UBS is', klonk het gisteren bij analisten. Bij het slot noteerde het aandeel 3procent hoger.