Belangstellenden kunnen laten weten of de code-Lippens moet worden aangepast.

beleid

Sinds gisteren staat op de website van de Commissie Corporate Governance een vragenformulier waarmee iedereen zijn mening over de Belgische Corporate Governance-code kan geven. Die code, beter bekend als de code-Lippens, werd in december 2004 gepubliceerd. De commissie onder leiding van Fortis-boegbeeld Maurice Lippens vraagt zich nu af of het tijd is voor een actualisering.

'Uit onderzoeken weten we dat de code goed wordt toegepast', zegt Christine Darville van de Commissie. 'Maar misschien is het intussen wel tijd voor aanpassingen. Er is sinds de publicatie immers heel wat gebeurd'. Ze verwijst naar een nieuwe Europese richtlijn over marktmisbruik en de toenemende rol van hefboomfondsen in het financieel-economisch stelsel. 'De code is een referentie, en we willen graag weten in welke mate de tekst nog aan de verwachtingen beantwoordt. We verwelkomen alle vormen van commentaar of reflectie'.

Volgens Darville is een regelmatige actualisering van de code ook in het buitenland gebruikelijk. De raadpleging staat open voor iedereen, zoals ook het geval was toen de commissie zijn ontwerp-code publiceerde. Met de reacties die toen binnenkwamen is rekening gehouden bij de totstandkoming van de uiteindelijke code.

Of de raadpleging zal leiden tot een wijziging van de code, staat nog niet vast. 'Dat zullen we bekijken op basis van de reacties die binnenkomen', zegt Darville. Antwoorden op de vragenlijst worden vóór 30 november verwacht. De vragenlijst is nu alleen in het Engels beschikbaar. Volgende week volgen de Nederlandse en Franse versie. (rmg)

www.corporategovernancecommittee.be