Over de eerste negen maanden van dit jaar brachten Finse aandelen al 32,4 procent op.

Beurs

Achteraf is het natuurlijk altijd makkelijk om vast te stellen waarin je je centen het best had belegd. Maar na een turbulente maand als september, waarin de crisis op de markt van de Amerikaanse rommelhypotheken haar eerste Europese slachtoffers maakte en de Amerikaanse centrale bank haar rente fors verlaagde, lijkt het interessant even na te gaan waar de klappen gevallen zijn en welke beleggers het beste schuilhokje vonden. ING stelde enkele lijstjes op.

Met een rendement van 10,3 procent was er afgelopen maand geen sprake van een financiële crisis als je belegd had in Australische aandelen. Bijna de helft van dat rendement komt van de appreciatie van de Australische dollar tegenover de euro, maar ook zonder dat effect blijft de return 5,8procent. Op de tweede plaats komen Noorse aandelen met 9procent -ook met dank aan de munt zelf- want zonder het wisselkoerseffect bleef het rendement 'beperkt' tot 5,9procent.

Wie absoluut in Belgische activa wilde beleggen koos het best voor cash, maar moest dan wel vrede nemen met een rendement van 0,3procent. Koos hij voor Belgische obligaties, dan was het rendement nipt negatief (0,1 procent), met een representatieve korf Belgische aandelen keek hij zelfs tegen 1,5procent verlies aan.

Het afgelopen kwartaal kon een Belg die het principe 'eigen activa eerst' huldigt, het best kiezen voor obligaties. Die boden een rendement van 2,3procent, gevolgd door cash met 1,1procent en aandelen met een verlies van 6,1procent.

Wie al sinds het begin van dit jaar in Belgische aandelen belegt, houdt nog een winst van 1procent over, maar doet daarmee duidelijk minder goed dan de 3procent die cash opbracht. Met 0,4procent rendement zetten Belgische obligaties zowat een pas op de plaats.

Dat het nog slechter kan, bewezen de Ierse aandelen. Die verloren afgelopen maand 6procent van hun waarde, afgelopen kwartaal 14,9 procent en sinds begin dit jaar 14,7 procent. Zij dragen al sinds begin dit jaar de rode lantaarn.

Aan de andere kant van het spectrum prijken de Finse aandelen. De jongste negen maanden waren zij goed voor een rendement van 32,4 procent, het jongste kwartaal voor 8,3procent en de jongste maand voor 5,6procent.

Ook goud deed het afgelopen maand uitstekend met een rendement van 7,6procent. Voor een Amerikaanse belegger was het in september, met 12,2 procent, zelfs veruit de best denkbare belegging. (lc)