De wetgeving rond auteursrechten moet herschreven worden, vindt Telenet.

Telenet-topman Duco Sickinghe zei dat afgelopen vrijdag tijdens een speech op de kabelconferentie CTAM. Volgens de gedelegeerd bestuurder van Telenet is de bestaande regeling niet meer aangepast aan de opkomst van nieuwe 'dragers' zoals het wereldwijde web.

De kabelbedrijven die tv- en radiozenders tot in de huiskamer brengen, zijn al jaren verplicht om hun klanten een aparte vergoeding aan te rekenen voor auteursrechten, die expliciet op de factuur vermeld wordt. Dat geld wordt doorgestort aan Sabam, de centrale organisatie die auteursrechten moet innen en verdelen onder de artiesten.

De kabel krijgt sinds enkele jaren echter concurrentie van bedrijven die een andere 'drager' gebruiken, zoals BelgacomTV (digitale tv via de adsl-verbinding) of TVVlaanderen (via satelliet). Zij zijn niet wettelijk verplicht om de auteursrechten apart op de factuur aan te rekenen. Daardoor kunnen zij flexibeler met hun prijszetting omgaan.

Sickinghe klaagt vooral het gebrek aan transparantie aan rond de geïnde bedragen. 'Het is niet duidelijk of de andere dragers evenveel moeten betalen als wij. Dat moet transparanter worden.'

De kritiek van de Telenet-topman volgt op een incident tussen Sabam en de internetsector. De auteursrechtenorganisatie vindt dat de internetaanbieders in ons land zelf verantwoordelijk zijn voor het tegenhouden van de uitwisseling van illegaal gekopieerde bestanden op hun netwerk. De internetprovider Scarlet werd al veroordeeld en ging in beroep.

Sabam stuurde ook brieven naar andere providers. 'We hebben zo'n brief gekregen en hebben die genegeerd', zegt Sickinghe. 'Wat Sabam eist, komt erop neer dat een wegbeheerder verantwoordelijk wordt voor de inhoud van de vrachtwagens die op zijn weg rijden. Dat is een technisch en ethisch onhoudbaar standpunt.'