IJsland moet worden geholpen door het IMF. Gisteren bereiken overheid en IMF een akkoord.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bereikte overeenstemming met de IJslandse overheid over een economisch herstelprogramma dat ondersteund wordt door een financiële injectie van 2 miljard dollar.

'Het doel is het vertrouwen te herstellen in de IJslandse economie, de koers van de kroon te stabiliseren en het banksysteem te herstructureren', zei premier Geir Haarde tijdens een persconferentie die op de nationale omroep werd uitgezonden. De overeenkomst moet nog wel worden bekrachtigd door de raad van bestuur van het IMF. Dat zal naar verwachting over een dag of tien gebeuren. Haarde voegde eraan toe dat het IMF IJsland geen onmogelijke voorwaarden had opgelegd voor de aanvaarding van het pakket.

De IJslandse economie is zo goed als geïmplodeerd nadat de overheid gedwongen was drie banken over te nemen die door hun schuldenlast ten onder dreigden te gaan. Paul Thomsen, de IMF-vertegenwoordiger die de delegatie in IJsland leidde, zei dat er een economische krimp van zo'n 10 procent kan optreden. De IJslandse regering hoopt dat, met het IMF aan boord, de toegang tot de internationale kapitaalmarkt kan worden hersteld. 'We praten nu met de Scandinavische landen', zei Haarde. Zodra de transactie is goedgekeurd, zal er een eerste som van 833 miljoen dollar naar IJsland worden overgemaakt.

De bedragen waren een kleine verrassing. De media hadden eerder bericht dat IJsland 1 miljard dollar zou krijgen als onderdeel van een totaalpakket van 6 miljard dollar. Volgens een mededeling van het IMF bestaat het hulppakket uit 1,4 miljard speciale trekkingsrechten, wat neerkomt op ongeveer 2,1 miljard dollar. De drie banken die nu in staatshanden zijn, hebben zo'n 60 miljard dollar schuld in buitenlandse valuta. De schulden werden vrijwel onmogelijk om terug te betalen, toen de IJslandse kroon in vrije val terechtkwam. Daarom is de stabilisering van de munteenheid de voornaamste prioriteit van het IMF. Thomsen zei ook dat een strak monetair beleid (lees: een relatief hoge rente) gewenst is om te voorkomen dat in de komende tijd te veel kapitaal het land uitstroomt.U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig