INDUSTRIE

Arcelor Mittal sluit hoogoven in SeraingStaalproducent Arcelor Mittal gaat Hoogoven6 in Seraing tijdelijk sluiten. Die hoogoven was pas in het voorjaar weer heropgestart, maar door de wereldwijde daling van de vraag naar staalproducten moet de productie omlaag. Dat heeft gevolgen voor in totaal zeven vestigingen van Arcelor Mittal. In ons land kan dat volgens de directie het best gebeuren door Hoogoven6 tot eind februari te sluiten. Het is onduidelijk of er daarna een (nieuwe) heropstart komt. Tot dan zijn de arbeiders economisch werkloos. Ontslagen vallen er voorlopig niet. (belga)

SOCIAAL

Flightcare voert economische werkloosheid in

ZAVENTEM De directie van Flightcare, een van de twee afhandelingsbedrijven op de luchthaven Brussels Airport, heeft vrijdagmiddag aangekondigd dat er vanaf midden november bij de arbeiders economische werkloosheid wordt ingevoerd voor het equivalent van 61 voltijdse jobs. Omdat de meeste arbeiders bij Flightcare een deeltijds contract hebben, gaat het in de praktijk om meer dan 61werknemers. Aanleiding is de daling, in november, van het aantal vluchten dat Flightcare op Zaventem behandelt met 700 tot 800 (in vergelijking met oktober). Die opmerkelijke daling van het aantal vluchten is het gevolg van de wereldwijde economische en financiële crisis. Omdat het over economische werkloosheid gaat, en niet over een inkrimping van de arbeidsduur van alle werknemers, gaan de vakbonden akkoord. (belga)

ENERGIE

Acties bij Eandis, Fluxys, Elia en Netwal

De stakingsacties in de sector van de gereguleerde energiebedrijven namen gisteren uitbreiding. Waar donderdag nog enkel bij distributienetbeheerder Eandis actie werd gevoerd, waren er vrijdag acties bij vestigingen van Eandis (in 6vestigingen), Fluxys (5vestigingen, waaronder de LNG-terminal in Zeebrugge), Elia en Netwal. Het conflict bij de energiebedrijven draait rond loonverschillen tussen 'oude' en 'nieuwe' werknemers. Een sociaal bemiddelaar doet volgens ACV Chemie momenteel de ronde van vakbonden en directies. Maar volgens ACV-secretaris Chris Vanmol 'is er nog geen opening en nog geen datum voor overleg'. (belga)