Renault sluit tijdelijk fabrieken
Alle Franse fabrieken van Renault gaan vanaf volgende week voor één tot twee weken dicht.

De Franse constructeur wil daarmee de dalende verkoop opvangen, zo verklaarde een vakbondsman vrijdag.

'Het begint volgende week in de fabriek in Le Mans, die voor twee weken gesloten wordt. Die in Flins zal eveneens twee weken de deuren sluiten', luidde het. 'Volgende week zal ook de fabriek in Cléon een week dichtgaan, terwijl in Sandouville, zoals bekend, een ploeg op de twee niet meer zal werken tot het einde van het jaar.' Voorts zal ook de vestiging in Douai tot de 37ste week van dit jaar gesloten zijn.

Renault heeft donderdag voor het vierde trimester een daling van de productie met 20procent aangekondigd. Volgens de Spaanse media plant de groep voor 2009 technische werkloosheid voor bijna 5.500 werknemers in haar fabriek in Valladolid.

Voor de groep werken in Europa 80.000 mensen. Ze is voor 15procent in handen van de Franse overheid. Renault kondigde onlangs aan dat 6.000 banen in Europa worden geschrapt, waarvan 4.900 in Frankrijk.

Ook de Franse autogroep PSA Peugeot Citroën kondigde vrijdag een 'massale productiedaling' aan in het vierde kwartaal. Dit in het kader van een 'uitzonderlijk actieplan' om de daling op de automarkt op te vangen. (belga)