Geen geloof in nieuw Alcatel
Het nieuwe management bij Alcatel-Lucent kan de analisten voorlopig niet overtuigen.

De koers van het aandeel Alcatel-Lucent ging gisteren op Euronext in Parijs met 18 eurocent, of 10 procent, omlaag tot 1,62 euro. Dat is de laagste notering sinds 1989. Het bedrijf houdt daarmee een beurskapitalisatie over van nauwelijks 3,75 miljard euro.

Aanleiding voor de koersval was een negatief analistenrapport van Merrill Lynch. De zakenbank degradeerde de rating voor het Frans-Amerikaanse bedrijf van 'neutraal' tot 'underperform'. Volgens Merill Lynch presteert de producent van telecomuitrusting ronduit slecht, zelfs in een markt waar alle bedrijven het de jongste tijd minder goed hebben gedaan. Het aandeel van Alcatel-Lucent wordt omschreven als 'het minst aantrekkelijke in de sector'.

Het harde oordeel is er gekomen omdat het bedrijf in zes opeenvolgende kwartalen sinds 2006 verliescijfers heeft moeten publiceren. De fusie tussen Alcatel en Lucent is nooit verteerd geraakt.

Bovendien ziet de toekomst er door de economische crisis erg onzeker uit. De aanduiding van een nieuwe CEO, de Nederlander Ben Verwaayen, als vervanger van de Amerikaanse Patricia Russo, en het (gedwongen) vertrek van voorzitter Serge Tchuruk veranderen daar blijkbaar niets aan. (bloomberg)