De winstdoelstellingen worden moeilijk haalbaar door de slecht draaiende economie.

AirFrance-KLM heeft vrijdag een winstwaarschuwing gegeven. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep liet weten dat het erg moeilijk zal worden de voor dit jaar voorspelde operationele winst van 1miljard euro te halen. De sterk verslechterde economische omstandigheden als gevolg van de kredietcrisis drukken de vraag naar luchtvervoer, aldus Air France-KLM.

De luchtvaartmaatschappij kondigde een nieuw plan aan om te besparen op de kosten. De groep wil de komende tijd minder investeren dan ze van plan was, maar gaf geen financiële details. De capaciteit van Air France en KLM samen groeit zowel in het komende winterseizoen als in de zomer van volgend jaar met1 tot 2procent. Dat is minder dan eerder was gepland.

Air France-KLM verwacht in het huidige boekjaar, dat loopt tot en met maart 2009, wel ruimschoots in de zwarte cijfers te blijven. Maar dan moeten de marktomstandigheden niet in hetzelfde tempo verslechteren als de afgelopen weken het geval was. Op 15september zei topman Jean-Cyril Spinetta nog dat het winstdoel van 1miljard euro niet in gevaar was.

De luchtvaartsector maakt een lastige periode door. De olieprijs bereikte afgelopen zomer een recordstand. (anp)